Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2020-12-30
Дормео и Црвен крст на град Скопје повторно во заедничка мисија. Донираните прочистувачи за воздух од страна на Дормео се донираа во Општинските организации на...
2020-12-30
ЕВН како општествено одговорна компанија и оваа година  донираше пакетчиња на оние на кои поддршката и вниманието им се најмногу потребни. Волонтерите на Црвен крст...
2020-12-28
На ден 28.12.2020г. тимот на прокетот „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови”  по повод престојните Новогодишни празници подарија...
2020-12-27
Оралното здравје е значаен фактор кој влијае на квалитетот на животот кај возрасните и постарите лица, на нивното целокупно здравје и нивната благосостојба. Губење на...
2020-12-25
Триесет и три дечиња во социјален ризик од селата Лојане, Ваксинце и Табановце денес од Црвен крст на град Скопје преку Мобилните тимови за хуманитарна...
2020-12-24
Нашите  пријатели и верни поддржувачи од компанијата Fashion group заедно со клуб на млади при Црвен крст на град Скопје споделија радост во  центарот за...
2020-12-18
Во рамките на програмата ,, Лична асистенција на лица со пореченост,, успешно се реализираше уште една обука, петта по ред за лични асистенти. Вкупно 12...
2020-12-15
Државна Лотарија и Црвен крст стартуваат заедничка хуманитарна акција за поддршка на ранливи категории во борба против Ковид-19. Во пресрет на престојните новогодишни празници, подарете...
2020-12-10
,,Волшебна елка на желби” е една од активностите која од година во година станува претпознатливо обележје за нашата организиација, а граѓаните ја  препознаваат како интересно...
2020-12-09
Волонтерите од оддел млади при Црвен крст на град Скопје ги посетија корисниците од дневните центри за церебрална парализа и центарот за лица со интелектуална...
2020-12-09
Црвен крст Република Северна Македонија – Црвен крст  на град Скопје во рамки на програмата ,, Лична асистенција на лица со пореченост,, успешно реализираше уште...
2020-12-05
Црвен крст на град Скопје во соработка со Општина Центар минатата година го отвори првиот Дневен Центар за лица со интелектуална попреченост над 18 години...
2020-12-03
Зоолошка градина – Скопје е местото од кое корисниците од Центарот за церебрална парализа, Центарот за лица соинтелектуална попреченост ,,Пролет “ заедно со волонтерите на...
2020-12-01
Црвен крст на град Скопје во рамките на социјалниот сервис „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” од 16...
2020-11-30
Црвен крст на град Скопје, традиционално, по повод 13 Ноември, доделува награди и признанија на полето унапредување на крводарителството на територија на град Скопје за...
2020-11-26
Бојка, Тамара, Амар, Диме и Снеже, долгогодишни волонтери од Црвен крст на град Скопје веќе 3 месеци дел од своето време го поминуваат на Меѓународниот...
2020-11-24
Црвениот крст на град Скопје во рамки на акредитираната програма „Негувател/ка за помош и нега на стари лица и лица со попреченост“ успешно реализираше уште...
2020-11-19
Во изминативе два месеци во рамките на Сервисот за лична асистенција на лица со попреченост и Сервисот за помош и нега на стари лица и...
2020-11-16
Црвен крст на град Скопје, со поддршка на Црвен крст на Република Северна Македонија - Општинска организација Карпош, традиционално се вклучува во одбележувањето на 13...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.