Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2010-12-29
Волшебната елка на желби во ТЦ Рамстор ги исполни сите новогодишни желби на 65- те децата сместени во згрижувачки семејства на територија на град Скопје....
2010-12-27
Со оваа порака ПРОМЕС и Црвениот крст на град Скопје ја започнуваат својата нова соработка. Деновиве во продавниците на ПРОМЕС во Скопје, беа поставени кутии...
2010-12-15
Водени од идејата дека секој човек, особено дете треба да се чувствува убаво и среќно за време на новогодишните празници Рамстор Малл Црвен крст на...
2010-12-15
Црвениот крст на град Скопје во соработка со веб страната www.fancy.mk  организираше акција за донирање на облека која се реализираше во саботата на 11.12.2010 год....
2010-12-15
Во периодот од 15 октомври до 15 ноември во организација на Црвен Крст на град Скопје и Дормео се реализираше голема хуманитарна акција „Разбудете се...
2010-12-05
Одбележан светскиот ден за борба против ХИВ СИДА Оваа година Црвен крст на град Скопје во соработка со ООЦК на територија на град Скопје, со...
2010-12-05
Црвениот крст на град Скопје во соработка со 5-те ООЦК традиционално се вклучува со активности и посебна програма по повод одбележувањето на 16 Октомври - ...
2010-11-17
Кревет за привермено згрижување ќе можат да добијат бездомниците во ново отвореното Прифатилиште за бездомници кое на  17 Ноември беше пуштено во употреба од страна...
2010-10-16
Во текот на месец септември волонтерите од клубот на млади при Црвен крст на град Скопје имаа собирна акција на половна облека. Донацијата на истата...
2010-10-16
На 14.10.2010 год. во Амбасадата на САД во Скопје во соработка со Црвениот крст на град Скопје втора година по ред се организираше крводарителска и...
2010-10-16
На 15.10.2010, во организација на Дормео и Црвен Крст на град Скопје, започнa голема хуманитарната акција „Разбудете се хумани 2“, чија цел е подобрување на...
2010-10-16
Крводарителска акција под мотот „Јас штотуку спасив живот, а Вие?“, посветена на нашата голема музичка ѕвезда Тоше Проески, се одржа на 05 Октомври во периодот...
2010-10-05
По повод 26 Септември, Денот на срцето, на 28 ми септември, децата од Центарот за подршка на бегалци во Шутка добија едукација од страна на  ...
2010-09-27
На 25ти септември, во периодот од 09:30 до 17:00 часот, се одржа Деветнаесетиот државен натпревар по прва помош чиј домаќин беше Црвениот крст на град...
2010-09-14
„Прва помош за сите“ е овогодинешното мото под кое во саботата на 11 Септември, Црвениот крст на град Скопје го одбележа 11 Септември – Светскиот...
2010-09-01
На 01 Септември амбасадорот на САД во Македонија, Филип Рикер и претставници од амбасадата го посетија Центарот за поддршка на бегалците, кој е менаџиран од...
2010-08-29
Мобилните екипи на Црвениот крст на град Скопје и на 28 август 2010 година ( сабота ) по најфреквентните улици на територијата на Скопје делеа...
2010-08-12
По повод 18ти Август, традиционално на денот на Армијата на Република Македонија, Армијата на Република Македонија на 13.08.2010 година, донираше 40 пакети со облека и...
2010-08-06
По повод Денот на солидарноста 26 Јули, Црвениот крст на град Скопје во соработка со Републичкиот завод за Трансфузиологија ја организира традиционалната крводарителска акција, која...
2010-08-06
Годинава по втор пат се реализираше седумдневниот Машки камп за млади лидери од страна на Америчкиот Мировен корпус, кој и овој пат беше реализиран во...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.