Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2021-12-30
Како наш долгогодишен партнер и соработник, Специјалната болница “Жан Митрев” се вклучува во различни активности кои ги реализираме во текот на целата година во насока...
2021-12-30
Волшебната елка  ги  исполни  желбите на сите 120 деца сместени во згрижувачки семејства. Црвен крст на град Скопје упатува голема благодарност до сите хумани граѓани...
2021-12-28
Во рамките на Дневниот центар за лица со интелектуална попреченост над 18 години “Пролет” на 28 декември се организираше предновогодишно дружење со лицата кои ги...
2021-12-28
Во рамките на проектот „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” веќе неколку години по ред се реализира работилница...
2021-12-27
Оваа година преку програмата Црвен крст во акција-промоција на хумани вредности (ЦКА-ПХВ) беа реализирани вкупно 39 онлајн работилници. Истите беа одржани од страна на 24...
2021-12-23
Comodita Home, пред Пунктот за бездомници во Момин Поток, денес донираше 100 дупли и единечни душеци за Црвен крст на град Скопје. Донираните душеци, во...
2021-12-20
На 16 декември се оддржа официјално #39CKAPHV а воедно и последна онлајн работилница со наслов „Глобално Затоплување“ и истата беше оддржана од страна на ПХВ инструктор Arxhina Nagavci....
2021-12-17
На 14.12.2021, во просториите на Центарот за Социјални претпријатија се одржа првиот дел од дводневнатаработилница  за „Развој на услуги на долгорочна нега игрижа со примена на Теорија...
2021-12-14
Во периодот од 10.12.2021 до 12.12.2021 во тренинг центарот ,,Солферино’’ во Струга беше реализиран семинар за здраво стареење наменет за  социјални работници и негуватели за...
2021-12-13
На 07 декември во рамките на ДЕНОВИ НА ПСИХОЛОГИЈА 2021 (01-12 декември 2021), под мотото „Кај психолог? И за мелем на рана и ветар во...
2021-12-10
На 09 декември се оддржа официјално #38CKAPHV онлајн работилница со наслов „Обновливи извори на енергија - проблеми и решенија“. Истата ја оддржи ПХВ инструктор Арти...
2021-12-07
Едукативен тренинг центар за обука на возрасни наменет за програмите за обука кои ги води Црвениот крст на град Скопје денес се отвори во нови...
2021-12-03
На 02 декември 2021 се оддржа #37CKAPHV онлајн работилница со наслов „Противпожарна заштита, опрема и прва помош при пожари“. Истата беше реализирана од страна на...
2021-12-03
По повод 3 декември-Меѓународен ден на лица со попреченост, Црвен крст на град Скопје организираше дружење со корисниците од Дневниот центар за лица со интелектуална...
2021-12-02
На 01 декември во х. Мериот се одржа 8-та редовна седница на собранието на Црвен крст на град Скопје. Со намален број на гости и...
2021-11-29
Во период од 15 до 23 ноември, Црвениот крст на град Скопје- Центар за безбедност на вода, успешно организираше курс за спасители на затворени води....
2021-11-19
На 18 ноември се оддржа #35CKAPHV онлајн работилница со наслов „Локални хуманитарни иницијативи - од теорија до пракса“. Истата беше реализирана од страна на Вјоса...
2021-11-17
На барање на ОУ " Вера Јоциќ " на 16 Ноември 2021г, се одржаa симулациски вежби "Евакуација на ученици, повредени, персонал, во случај на земјотрес...
2021-11-15
На барање на ОУ "Кирил и Методиј" на 11 и 12 Ноември 2021г, се одржаa симулациски вежби "Евакуација на ученици, повредени, персонал, во случај на...
2021-11-12
Во периодот од 04-07 ноември 2021г. во Сараево, Босна и Херцеговина, во рамки на проектот "Здравство во катастрофи"- се организираше 4-дневен тренинг на тема "Зајакнување...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.