Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2021-10-01
На 30 септември се одржа дисеминациска сесија за помагатели и практикантите ангажирани во различни програми во Црвен крст на град Скопје. На обуката присуствуваа вкупно...
2021-09-29
Црвен крст на град Скопје од 2017 година е во Твининг програмата со Црвен крст Телемарк од Норвешка. Заради Ковид-19, програмата беше реорганизирана и се...
2021-09-28
Волонтерите на Црвен крст на град Скопје, ја одбележаа ПХВ неделата која традиционално се одбележува од 21-27 септември. Според дадените насоки, младите подготвија две друштвени...
2021-09-27
Црвен крст на град Скопје заедно со општинските организации на Црвен крст на територија на град Скопје и оваа година беа дел од Фестивалот на...
2021-09-24
На 23.09.2021 се оддржа #27 ЦКА-ПХВ онлајн работилница со наслов „Изработка на CV и мотивационо Писмо“. Работилницата ја држеше ПХВ инструктор и професионалец во ЦК...
2021-09-17
На 16 септември 2021 се оддржа #26CKAPHV онлајн работилница со наслов „Безбедно користење на интернет“. Работилницата ја држеше ПХВ инструктор Иле Матеничарски а воведот го...
2021-09-16
Црвениот крст е лидер во активностите насочени кон едукација за Прва помош како животоспасувачка вештина, нудејќи ги своите услуги на населението со цел нивно масовно...
2021-09-14
Низ изминативе тринаесет години, преку заедничката иницијатива за одржување на крводарителска акција со Амбасадата на САД во Скопје, а во соработка со Институтот за трансфузиона...
2021-09-10
На 09 септември 2021 се оддржа #25CKAPHV онлајн работилница со наслов „Креирање на видео маркетинг порака “. Работилницата ја држеше ПХВ инструктор Илина Глигоровска а...
2021-09-09
Црвениот крст беше дел од дефилето, организирано по повод 30 години независност на земјата. Во формацијата на дефилето беа вклучени 77 волонтери и професионалци, како...
2021-09-06
На 5 септември се одржа 9. издание на Авицена-женска трка. Учествуваа повеќе од 1300 натпреварувачки. Тим за одговор при катастрофи на Црвен крст на град...
2021-09-06
Црвен крст на град Скопје во соработка со Комора на психолози на Р.Македонија, на 03.09.2021 реализираше вкупно 5 дебрифинг сесии наменети за пожарникари, припадници на...
2021-09-03
Црвениот крст се вклучи во поддршка на евакуираните граѓани кои пред некој ден пристигнаа од Авганистан во нашата земја. По пристигнувањето, секое лице доби информативен...
2021-09-03
На 02 септември 2021 се оддржа #24CKAPHV онлајнработилница со наслов „Rазбивање на монотонија во онлајнедукации и предавања “. Работилницата ја држеше ПХВ инструктор Sofija Stojanovska...
2021-09-03
Црвен крст на град Скопје даде поддршка на здружението на граѓани за социјален и економски развој ИН ВИВО Скопје кои произведуваат био разградлив хумус. Дел...
2021-08-24
Започнувајќи од 2012 година, согласно традиционалниот календар на Црвениот крст, во месец септември се одбележува ПХВ неделата. Подготовките обично траат еден месец и секогаш активноста...
2021-08-16
Покрај веќе постоечките поликлиники Букурешт, Јане Сандански, Чаир и Шуто Оризари, Црвен крст на град Скопје продолжува со континуирана поддршка на Министерство за здравство во процесот на вакцинација/ревакцинација...
2021-08-11
Црвен крст на град Скопје во соработка со клиниката Жан Митрев и оваа година од 03-09.08 во х.Солферино, Струга  го реализираа летниот камп ,,Моето срце...
2021-08-10
На 071/224-683 секој работен ден од 11-15ч можете да разговарате со доктор од Црвен крст на град Скопје и да се информирате за процесот на...
2021-07-29
Во рамките на социјалниот сервис ,,Помагатели на ранлива целна група на корисници’’ при Црвен крст на град Скопје кој врши помош и поддршка во домашни...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.