Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2022-12-30
“Волшебната елка на желби”и оваа година ги оствари желбите на децата сместени во згрижувачки семејства. Елката е една од активностите која од година во година...
2022-12-29
Новогодишните празници насекаде носат радост за децата. За жал, децата од Украина се далеку од своите домови и оваа Нова година ќе ја дочекаат во...
2022-12-29
По повод новогодишните и божиќните празници во Пунктот за бездомници при Црвен крст во Момин Поток, традиционално се подели богат празничен ручек и хуманитарни пакети...
2022-12-28
Младиот крводарител Ардит Ќаили присуствуваше на традиционалниот прием кај градоначалничката на Град Скопје и добие признание. Тој е докажан млад волонтер, мотиватор и член на...
2022-12-28
Phoenix Challenge кој се реализираше во изминатиот период на оваа година резултираше со директна поддршка на ранливото населние од рурални средини на територија на град...
2022-12-27
Во рамки на социјалниот сервис ,,Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови’’ при Црвен крст на град Скопје на...
2022-12-22
Во насока на помош и поддршка на лицата од Украина кои престојуваат во нашата држава, Црвен крст на град Скопје имплементира низа активности со цел...
2022-12-21
Вработените од хотел Мериот организираа предновогодишна кулинарска работилница за корисниците од дневниот центар за интелектуална попреченост над 18 години Пролет и дневниот центар за церебрална...
2022-12-21
Во рамките на социјалниот сервис “Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” функционираат три дневни центри за стари лица...
2022-12-16
И оваа година, учениците од ОУ “11 Октомври” реализираа две новогодишни работилници преку кои собраа парични средства и обезбедија подароци. Учениците и нивните наставниците се...
2022-12-16
Корисниците од дневниот центар за лица со интелектуална попреченост над 18 години ,,Пролет” ги посетија просториите на Црвен крст на град Скопје со цел дружење...
2022-12-14
Во рамките на Твининг програмата со Норвешки Црвен крст-Телемарк, се реализираше состанок на кој се направи евалуација на активности за 2022 година како и план...
2022-12-09
Под мотото “Знаењето е најдобра превенција од ХИВ инфекција ” Црвен крст на град Скопје ја одбележи неделата за борба ХИВ/СИДА. Во рамки на неделата...
2022-12-09
145 деца сместени во згрижувачки семејства ги запишаа новогодишни желби на наменски изготвени лампиони. Волонтерите на Црвен крст на град Скопје ги закачија желбите на...
2022-12-06
На 5 декември, на Плоштадот Македонија, го одбележавме Светскиот ден на волонтерството под мотото “Солидарност преку волонтирање!” Преку игра на светлина, бои и холограм се...
2022-12-02
Црвениот крст на град Скопје во соработка со Црвен крст на Република Северна Македонија-Општинска организација Гази Баба, Противпожарна бригада Скопје и ПСОН Гази Баба на...
2022-11-25
На 24 ноември се оддржа НАЦИОНАЛНА ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА на тема: ,,Предизвици во Миграциските политики и хуманитарната асистенција во Северна Македонија“. Домаќин на панелот беше Црвен...
2022-11-25
По повод „Недела на грижа за стари лица” социјалниот сервис „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” на ден...
2022-11-16
Во период од 05-12 Ноември, Црвениот крст на град Скопје- Центар за безбедност на вода успешно организираше курс за спасители на затворени води. Од пријавени...
2022-11-15
Од 10 до 13 ноември, двајца претставници на Црвен крст на град Скопје престојуваа во градот Бреша во Северна Италија. Првата цел на посетата беше...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.