Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2017-12-29
По повод новогодишните празници на 29-ти Декември со почеток во 11.00 часот, Градоначалникот на град Скопје, г-дин Петре Шилегов, го посети Пунктот за бездомници на...
2017-12-29
Сите 80 деца сместени во згрижувачки семејства на територија на град Скопје денес ги добија своите подароци. Црвен крст на град Скопје со поддршка на...
2017-12-29
Под мотото “ЗАЕДНО едни за други”, dm дрогерие маркт подари 200 пакети на социјално загрозени и бездомни лица! По повод новогодишните и божиќните празници dm...
2017-12-29
Просториите на Црвениот крст на град Скопје во текот на последните две неделни од оваа година беа место за поврзување на сите оние кои сакаат...
2017-12-29
На ден 21.12.2017г. корисници од „Дневниот центар за стари лица” од ДХО Даре Џамбаз и ООЦК Чаир при Црвениот крст на град Скопје заедно со...
2017-12-11
Пунктот за бездомници на Црвен крст на град Скопје, овозможува помош и поддршка на 50 бездомници на дневна основа, кои редовно го посетуваат двапати во...
2017-12-11
Трибина на тема „Превенција од зависности“ Во рамките на проектот „Училишни клубови за превенција и едукација“ поддржан од град Скопје, во ДХО Даре Џамбаз се...
2017-12-11
Водени од идејата дека секој човек, а посебно дете треба да се чувствува убаво и среќно за време на новогодишните празници, Црвен крст на град...
2017-12-11
Саем на проекти реализирани во рамки на повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013 Црвениот крст на РМ/ Црвен крст на град Скопје, беше...
2017-12-11
Во рамките на проектот „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови“ во Црвен крст на град Скопје, една од...
2017-12-11
Под мотото СИТЕ СМЕ НИВНИ ДЕЦА, се реализираше Неделата на грижа за стари лица 2017 година. Со активностите кои се спроведоа преку Црвен крст на...
2017-12-11
Во рамките на Центарот за поддршка на лица со оштетен вид, при Црвен крст на град Скопје, на 27.11.2017 започнаа курсевите за компјутери за лица...
2017-11-25
По повод одбележување на Недела на грижа за стари лица, во организација на стручната служба на Центарот за поддшка на лица со оштетен вид при...
2017-11-25
Во рамките на проектот за поддршка и социјализација на лица со посебни потреби поддржан од Комерцијална банка, волонтерите од Клуб на млади при Црвен крст...
2017-11-25
Во рамки на воспоставената твининг програма помеѓу Црвен крст на град Скопје и Црвен крст Телемарк- Норвешка, во периодот од 17-19 Ноември, четиричлена делегација од...
2017-11-25
ЗАПОЧНА НЕДЕЛАТА НА ГРИЖА ЗА СТАРИ ЛИЦА Под мотото СИТЕ СМЕ НИВНИ ДЕЦА, започна Неделата на грижа за стари лица 2017. Во дневниот центар за...
2017-11-25
Во знак на одбележување на 13-ти Ноември, Црвен крст на град Скопје со поддршка на Општинскта организација на Црвен крст Карпош, и оваа година традиционално...
2017-11-25
Во рамките на Центарот за поддршка на лица со оштетен вид, при Црвен крст на град Скопје, се реализираше работилница за јавно говорење и изработка...
2017-11-10
Во рамките на Центарот за поддршка на лица со оштетен вид имплементиран од страна на Црвен крст на град Скопје како дел од „Проектот на...
2017-11-07
Во рамките на проектот за поддршка и социјализација на лица со посебни потреби поддржан од Комерцијална банка, а во соработка со ЈСП Скопје, се организираше...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.