Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2018-12-18
             Во рамките на Центарот за поддршка за лица со оштетен вид - Црвен крст на град Скопје на 13.12.2018...
2018-12-18
             Во рамките на Центарот за поддршка за лица со оштетен вид - Црвен крст на град Скопје на 13.12.2018...
2018-12-18
Во рамките на Центарот за поддршка на лица со оштетен вид  - Црвен крст на град Скопје, на 04 Декември 2018 година,во ДУРДМОВ Димитар Влахов,...
2018-12-18
Во рамките на Центарот за поддршка на лица со оштетен вид  - Црвен крст на град Скопје, на 04 Декември 2018 година,во ДУРДМОВ Димитар Влахов,...
2018-12-18
Пред платото на Сити мал , волонтерите на Црвениот крст на град Скопје и СВР Скопје симулира укажување на прва помош на повредени деца при експлозија...
2018-12-18
Пред платото на Сити мал , волонтерите на Црвениот крст на град Скопје и СВР Скопје симулира укажување на прва помош на повредени деца при експлозија...
2018-12-18
Во период од 04.12-10-12.2018 година,  Црвениот крст на град Скопје –Центар за безбедност на вода организираше курс за спасители на затворени води. Курсот беше организиран...
2018-12-18
Во период од 04.12-10-12.2018 година,  Црвениот крст на град Скопје –Центар за безбедност на вода организираше курс за спасители на затворени води. Курсот беше организиран...
2018-12-18
Мобилниот тим Липково при Црвен крст на град Скопје во рамки на активностите во липковскиот крај, покрај редовната хуманитарна асистенција на ирегуларната миграција, спроведе и...
2018-12-18
Мобилниот тим Липково при Црвен крст на град Скопје во рамки на активностите во липковскиот крај, покрај редовната хуманитарна асистенција на ирегуларната миграција, спроведе и...
2018-12-18
Црвен крст на град Скопје во соработка со дневниот центар за лица со церебрална парализа го одбележа 3 декември – Светскиот ден на лица со...
2018-12-18
Црвен крст на град Скопје во соработка со дневниот центар за лица со церебрална парализа го одбележа 3 декември – Светскиот ден на лица со...
2018-12-05
Националната алатка за регрутирање и задржување на волонтери во редовите на организацијата, ЦКА-ПХВ програма вчера доби посебно признание и уважување од страна на страна на...
2018-12-05
Националната алатка за регрутирање и задржување на волонтери во редовите на организацијата, ЦКА-ПХВ програма вчера доби посебно признание и уважување од страна на страна на...
2018-12-05
Во рамките на Центарот за поддршка на лица со оштетен вид – Црвен крст на град Скопје, на 28 Ноември 2018 година, во период од...
2018-12-05
Во рамките на Центарот за поддршка на лица со оштетен вид – Црвен крст на град Скопје, на 28 Ноември 2018 година, во период од...
2018-11-28
Црвениот крст на град Скопје традиционално под мотото СИТЕ СМЕ НИВНИ ДЕЦА ја одбележа Неделата на грижа на стари лица од 19-25 ноември. Истата се...
2018-11-28
Црвениот крст на град Скопје традиционално под мотото СИТЕ СМЕ НИВНИ ДЕЦА ја одбележа Неделата на грижа на стари лица од 19-25 ноември. Истата се...
2018-11-28
Презентација на улогата, работата и структурата на Арапската Федерација на слепи од страна на Делегација од Државата Катар Центарот за поддршка на лица со оштетен...
2018-11-28
Презентација на улогата, работата и структурата на Арапската Федерација на слепи од страна на Делегација од Државата Катар Центарот за поддршка на лица со оштетен...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.