Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2018-02-06
Црвен крст на град Скопје распишува конкурс за сертифицирана обука за негувател/ка на стари и немоќни лица. Се повикуваат сите заинтересирани лица кои сакаат да посетуваат обука...
2018-02-02
Дистрибуција на донации, Крводарителската акција-11Септември Храната и хигиенските средства собрани од хуманите граѓани, партнерите и соработниците за време на крводарителската акција која секоја година се...
2018-02-02
Дистрибуција на донации, Крводарителската акција-11Септември Храната и хигиенските средства собрани од хуманите граѓани, партнерите и соработниците за време на крводарителската акција која секоја година се...
2018-01-30
Реализирана работилница со претставници од Македонско здружение на млади правници (МЗМП) за информативно правно советување за остварување на правата на лицата со оштетен вид и...
2018-01-30
Реализирана работилница со претставници од Македонско здружение на млади правници (МЗМП) за информативно правно советување за остварување на правата на лицата со оштетен вид и...
2018-01-26
Традиционално, на 25.01.2018 година, во Дом на АРМ, по четиринаесети пат беше организирана голема крводарителска акција посветена на големиот хуманист Тоше Проески во знак на...
2018-01-26
Традиционално, на 25.01.2018 година, во Дом на АРМ, по четиринаесети пат беше организирана голема крводарителска акција посветена на големиот хуманист Тоше Проески во знак на...
2018-01-26
На 20 јануари во Црвен крст на град Скопје се одржа подготвителна работилница за 30 инструктори во рамките на ПХВ програмата. Целта на работилницата беше...
2018-01-26
На 20 јануари во Црвен крст на град Скопје се одржа подготвителна работилница за 30 инструктори во рамките на ПХВ програмата. Целта на работилницата беше...
2018-01-26
На 16 и 17 јануари се одржаа работилниците за лицата кои се избрани од страна на своите ООЦК за дисеминатори во ПХВ циклусот 2018 година....
2018-01-26
На 16 и 17 јануари се одржаа работилниците за лицата кои се избрани од страна на своите ООЦК за дисеминатори во ПХВ циклусот 2018 година....
2018-01-26
Во пресрет на празникот Василица младите од Црвен крст на град Скопје традиционално го посетија и организираа забава за корисниците кои го посетуваат  центарот за...
2018-01-26
Во пресрет на празникот Василица младите од Црвен крст на град Скопје традиционално го посетија и организираа забава за корисниците кои го посетуваат  центарот за...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.