Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2016-12-22
На 21 декември е отворен е првиот центар за поддршка на лицата со оштетен вид во Р.Македонија. Центарот за поддршка ќе ги поддржува лицата со...
2016-12-22
Водени од идејата дека секој човек,а посебно дете треба да се чувствува убаво и среќно за време на новогодишните празници Црвен крст на град Скопје...
2016-12-22
Во рамките на активностите поддржани од Комерцијална банка и оваа година заедно со лицата кои го посетуваат центарот за церебрална парализа Капиштец го прославивме 03...
2016-12-22
Со низа активности и оваа година Црвен крст на град Скопје ја одбележа Неделата на грижа за стари лица во рамките на проектот ,, Дневен...
2016-12-22
Во рамките на ЦКА ПХВ неделата која традиционално се одбележува од 21 до 27 септември, волонтерите од Kлуб на млади при Црвен крст на град...
2016-12-22
Во склоп на крводарителската акција по повод 13 Ноември, доделени се признанија за најуспешни крводарители, фирми/компании, образовни институции и сл. кои дале најголем придонес во...
2016-12-22
Во рамките на проектот „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови“ од месец септември 2016-та се реализираат два нови...
2016-12-22
На територија на градот Скопје постојат 8 контејнери за облека. Граѓаните во секое време може да ја остават облеката во контејнерите, а истата потребно е...
2016-12-22
Во рамките на проектот „Преземи акција за подобра конкурентност на пазарот на Tруд“ , а согласно со планот за акција реализирани се следниве активности: спроведени...
2016-12-22
Европска конференција за миграции и престој во Центарот за сместување од затворе тип-Осло, 13-14 октомври Од 13-14 октомври во Осло се оддржа Европска конференција за...
2016-12-22
Црвениот крст на град Скопје во соработка со Амбасадата на Република Франција воРепублика Македонија, по 6-ти пат одржува заедничка вежба со цел дејстување и координација...
2016-12-22
Денеска, 10 октомври, со почеток во 10:30 часот во пунктот за бездомници во Момин Потоk 1 ќе се одбележи Светскиот ден на бездомништво. Корисниците на...
2016-12-22
Трета Чиконг работилница во Струга Во период од 26-29.09.2016 во едукативниот и рекреативен центар „Солферино“ во Струга, реализиран е трет Чиконг семинар за лица во...
2016-12-22
На ден 30.09.2016 се одбележи “Светскиот ден на старите лица” 1ви Октомври со партнерска средба на тема ,,Идни предизвици во градот Скопје за работа со...
2016-12-22
Дружење во центарот за церебрална парализа Во рамките на активностите поддржани од Комерцијална банка, се организираше музичка работилница за лицата со церебрална парализа. Учениците од...
2016-12-06
После спроведувањето на дисеминациските сесии младинците се поканети да присуствуваат на ЦКА-ПХВ еднодневните обуки кои ги држат ЦКА-ПХВ обучените инструктори, од ЦКА-ПХВ колегиумот на инструктори,...
2016-12-06
Црвениот крст на РМ продолжува со поддршката на жителите погодени од природни катастофи. До сега се дистрибуирани 28.250 пакети со храна (еден пакет е наменет...
2016-12-06
Црвениот крст на РМ продолжува со поддршката на жителите погодени од природни катастофи. До сега се дистрибуирани 30.049 пакети со храна (еден пакет е наменет за 4 лица), 21.000...
2016-12-06
Денеска 09.09.2016(петок) со почеток од 09:30 часот во прсториите на Пунктот за бездомници во Момин Поток на Црвен крст на град Скопје, се реазлизираше хуманитарно-волонтерска...
2016-11-23
Црвениот крст на град Скопје и општинските организации на Црвен крст на територија на град Скопје, традиционално и оваа година го одбележија Светскиот ден на...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.