Пребарувај по датум:
2016-12-22

Во склоп на крводарителската акција по повод 13 Ноември

Во склоп на крводарителската акција по повод 13 Ноември

Во склоп на крводарителската акција по повод 13 Ноември, доделени се признанија за најуспешни крводарители, фирми/компании, образовни институции и сл. кои дале најголем придонес во промоција и унапредување на крводарителството на територија на град Скопје за 2015 година.

– Велковски Љупчо (ООЦК Кисела Вода) Крводарител со најголем број евидентирани крводарувања
– Љубинко Ристов (ООЦК Карпош) Мотиватор на полето крводарителство и унапредување на крводарителството
– ЈСП Скопје (ООЦК Гази Баба) Работна организација со постигнати најдобри резултати на полето крводарување
– СУГС „Раде Јовчевски Корчагин“ (ООЦК Центар) Образовна институција со постигнати најдобри резултати на полето крводарување
– Мирела Шкријељ (ООЦК Чаир) Најуспешен млад крводарител со најмногу евидентирани крводарувања до 25 годишна возраст
– Зориќ Мирјана (ООЦК Чаир) Крводарителка со најмногу евидентирани крводарувања
– Виолета Савеска (Клуб на крводарители) за придонес во унапредување на крводарителството во град Скопје

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.