Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2013-12-30
По повод новогодишните празници градоначалникот на град Скопје г-динот Коце Трајановски и Секретарот на Црвен крст на град Скопје, г-ѓа Сузана Тунева Пауновска го посетија Пунктот...
2013-12-09
Од 2-9 Декември 2013 во Македонија се одбележува светската Недела на борба против трговијата со луѓе. Црвен крст на РМ во соработка со повеќе невладини...
2013-11-14
“Традиционалната годишна награда „13 Ноември на Град Скопје“, за особени достигнувања и остварувања во сите сегменти на животот, е знак на признание на Градот Скопје кон...
2013-10-22
Доделен ПХВ Оскар за најдобар филм Овој викенд центарот Солферино во Струга беше домаќин на подготвителна ПХВ работилница на која учество зедоа 25 ПХВ инструктори...
2013-10-06
На 1ви октомври во Музејот на Град Скопје со промоција на филмот „Како вчера да се родив“ Црвениот крст на град Скопје го одбележа Светскиот ден...
2013-09-12
На ден 08.09.2013, традиционално како и секоја година по повод Денот на независноста на Македонија, се одржа традиционално искачување на највисокиот врв во Македонија, Голем...
2013-09-05
Нови столици, клима уред, скенер и принтер за работа, апарат за вода се дел од донацијата кои беа обезбедени од страна на црквата  Jesus Christ of...
2013-08-15
Во пресрет на 18 Август, ден на Армијата на Р. Македонија, преку Црвениот крст на град Скопје реализирана е донација на облека и обувки за потребите...
2013-07-29
На  18.07.2013 во Црвениот крст на Р. Македонија беше потпишан меморандум за соработка помеѓу Црвениот крст на Р.Македонија и  Спортскиот центар Борис Трајковски.  Со овој...
2013-06-19
Целта на овој камп е психосоцијална поддршка на 10 деца со вродени срцеви мани на возраст од 6 – 14 години како и психосоцијална поддршка...
2013-06-19
Во период од 09 – 14.06.2013 г. Црвен крст на град Скопје  Во соработка со Специјална болница Филип по трет пат  релизираа 5 дневен  летен  камп...
2013-06-19
На 05ти Јуни оваа година во рамките на проектот „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови“ официјално започнуваат активностите кои...
2013-06-19
Одбележан денот на згрижувачки семејства 1 Јуни Црвенот крст на град Скопје, во соработка со Министерството за труд и социјална политика, ЈУ Меѓуопштински центар за...
2013-06-10
Заврши и третата, а воедно и последната за овој циклус, финална ПХВ работилница. Истата се случи викендот од 7 до 9 јуни, во центарот Солферино...
2013-06-10
Во текот на викендот од 31 мај до 02 јуни, се случи втората по ред Финална работилница во рамките на тековниот ПХВ циклус. И овој...
2013-05-22
40 младинци и десетина дисеминатори од целата држава присуствуваа на првата ПХВ финална работилница во циклусот 2012-2013 година. Истата се одржа во Струга од 17-19...
2013-05-19
На 18.05.2013 год вработените од клиничката болница " Аџибадем Систина "ја спроведоа вежбата за спасување во случај на пожар и покажаа дека можат да одговорат на...
2013-05-08
На Денот на Движењето на Црвениот крст и Црвената Полумесечина, 08 Мај, Министерот за Здравство г. Никола Тодоровски го посети Дневниот центар за крводарители и подели...
2013-04-28
На 23.04.2013 год., со почеток во 18:00 часот, во ДХО Даре Џамбаз се оддржа „Меѓугенерациска поетско-културна манифестација“. Со овој хуманитарен настан, се успеа заедно со...
2013-04-28
Традиционално, Центарот за образование и поддршка на заедницата на бегалците секоја година ја одбележува Неделата на хигиенизација која е календарска активност на Црвен крст. Оваа...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.