Пребарувај по датум:
2013-04-28

Одбележана Неделата на хигиенизација со децата од заедницата на бегалците

Традиционално, Центарот за образование и поддршка на заедницата на бегалците секоја година ја одбележува Неделата на хигиенизација која е календарска активност на Црвен крст.

Оваа година беа организирани три активности по повод Неделата на хигиенизација.

Првата активност се реализираше на 15 април 2013 со засадување на 100тина цвеќиња заедно со децата од Едукативниот центар.

Со оваа активност децата допринесоа за поубава, поздрава и почиста околина. Следниот ден имаше  и тематско предавање во Едукативниот центар за децата.

Последната активност поврзана со Неделата на хигиенизација, се реализираше на Средно Водно во Центарот за едукација и рекреација „Даре Бомбол.“ Овде покрај децата од Шуто Оризари, беа вклучени и деца од заедницата на бегалците од скопските села Идризово, Трубарево и Инџиково.

При пристигнувањето на Средно Водно прво им беше оддржано интерактивно предавање од стана на едукатор од Едукативниот центар за поимот и суштината на хигиенизацијата.

Се зборуваше и за начини на однесување во природата и со природата. На последната активност беа вклучени вкупно 55 деца, на возраст од 5 – 20 годишна возраст.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.