Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2019-12-30
„Волшебнатa елка на желби“ ja инициравме пред 11 години, водени од идејата дека секој човек, особено дете, треба да се чувствува убаво и среќно за...
2019-12-30
Во пресрет на новогодишните празници, на 25 декември во Пунктот за бездомници на Црвениот крст во Момин Поток, се поделија 70 новогодишни пакети со топла...
2019-12-26
Црвен крст на град Скопје во соработка со Fashion group и  Okaidi во City Mall организираа новогодишна забава за корисниците од дневниот центар за церебрална...
2019-12-23
Водени од идејата дека секој човек, особено дете треба да ја почувствува празничната атмосфера за  време на новогодишните празници ЕВН и Црвениот крст организираа хуманитарни...
2019-12-23
На ден 20 декември волонтерите на Црвен крст од одделот за подготвеност и дејствување при катастрофи, зедоа учество на симулациона вежба "Евакуација од земјотрес и...
2019-12-20
Црвен крст на град Скопје дава поддршка на различни категории на лица во ризик, во текот на целата година а тоа поздразбира и поддршка за...
2019-12-19
Медицинските мобилни тимови при Црвен крст на град Скопје кои работат на полето на хуманитарна асистенција на бегалци и мигранти на северната граница, во соработка...
2019-12-17
Во прилог целосниот повик со критериуми и опис на работни обврски. Превземи тука
2019-12-17
Во заедничка активност на Француски институт во Скопје - Institut français de Skopje и Црвен крст на град Скопје во трговскиот центар Ramstore се организираше собирна акција...
2019-12-16
Црвениот крст на град Скопје во соработка Светулка НОРА на ден 14.12.2019 година за првпат организираа екскурзија за 20 бездомни лица кои го посетуваат Пунктот за бездомници...
2019-12-13
Во периодот од 05.12.2019  до 09.12.2019 во Милано, Италија се одржа петдневен курс на тема “Анализа на хуманитарни информации”, во областа на катастрофи организиран од...
2019-12-11
Во СОС Детско село , волонтерите на Црвениот крст на град Скопје со поддршка од  СВР Скопје Одделение за Превенција симулира укажување на прва помош...
2019-12-10
Дормео и Црвен Крст на град Скопје реализираа заедничка кампања „ Разбудете се Хумани “– со цел подобрување на квалитетот на воздухот во институции и...
2019-12-05
По повод 05 Декември, Светскиот ден на волонтерство, Црвен крст на град Скопје беше домаќин на Американската амбасадорка во РСМ г-ѓа Кејт Мари Брнз и...
2019-12-04
Во пресрет на 5 декември -Светски ден на волонтерите, а како дел од свечениот настан по повод отворање на Дневниот центар „Пролет“, им беа доделени...
2019-12-04
Црвен крст на град Скопје во соработка со Општина Центар – Скопје свечено го отвори Дневниот центар за лица со интелектуална попреченост над 18 години...
2019-12-04
На 02.12.2019 во периодот од 09:00 до 12:00 тимот на Нега Центарот постави информативен пункт на кој беа споделувани брошури за третман на лица со...
2019-12-02
Водени од идејата дека секој човек,а посебно дете треба да се чувствува убаво и среќно. за време на новогодишните празници Црвен крст на град Скопје...
2019-11-29
Црвениот крст на град Скопје традиционално под мотото СИТЕ СМЕ НИВНИ ДЕЦА ја одбележа Неделата на грижа на стари лица од 18-24 ноември. Истата се...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.