Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2019-10-01
Во рамките на проектот за заштита, од 25 до 27 септември во тренинг центарот Солферино, Струга се одржа тренинг подржан од Меѓународниот комитет на Црвен...
2019-09-30
Вчера во главниот град, 500 лица дефилираа, носеа пораки за мир, разбирање, почит, толеранција, вклучување и на тој начин ја одбележа неделата на Промоција на...
2019-09-24
Црвен крст на Република Северна Македонија Секоја година во рамките на програмата Црвен крст во Акција- Промоција на Хумани Вредности (ЦКА-ПХВ) се одбележува недела на...
2019-09-24
На 21.09.2019 по повод светскиот ден на Алцхајмеровата болест во периодот од 12:00 до 14:00 часот, Црвениот крст на град Скопје учествуваше со свој пункт...
2019-09-20
Сања Матовска има 20 години, студент е на Правен факултет, а веќе 5 години е активен волонтер во Црвен крст на град Скопје. Сања вели,...
2019-09-20
Делегација на мобилните тимови при Црвен крст на град Скопје оствари тридневна работна посета на Црвен крст на Црна Гора, каде одблиску можеше да се...
2019-09-18
Црвен крст на град Скопје заедно со општинските организации на територија на град Скопје беа дел од Фестивалот на Цивика мобилитас ,,Ден на граѓанските организации’’...
2019-09-16
Екипите на Црвен крст на град Скопје и Општинските организации на територија на градот Скопје во соработка со МВР-СВР Скопје, на 13 септември,  на 4...
2019-09-12
Kрводарителската и прехранбено собирна акција организирана во соработка со Американската амбасада организирана на 11 Септември и оваа година заврши со одлични резултати. 371 крводарител даруваа...
2019-09-02
Во организација на Здружението ”Спорт Јуниор”, a под покровителство на Општина Гази Баба и со поддршка на Фудбалската Федерација на СРМ, Агенцијата за млади и...
2019-08-26
Од 23 до 26 август во посета на Црвен крст на град Скопје беа нашите пријатели од Телемарк-Норвешки Црвен крст. Согласно заедничкиот план за реализација...
2019-08-25
За време на одржување на манифестацијата „Струшките вечери на поезијата“, на која учествуваат голем број поети од целиот свет, друшто им правеше и поранешниот претседател...
2019-08-25
На 21.08.2019 во просториите на Црвениот крст на Република Македонија беше реализирана првата средба со избраните учесници на новата обука за негуватели на стари и...
2019-08-22
На 22 август се одржа дисеминациска сесија за вработените во Црвен крст на град Скопје . На обуката присуствуваа вкупно 11 лица и истите добија...
2019-08-20
На 16 август се одржа дисеминациска сесија за новите волонтери, практикантите и помагателите ангажирани во различни програми во Црвен крст на град Скопје. На обуката...
2019-08-16
На 16 август се одржа дисеминациска сесија за новите волонтери, практикантите и помагателите ангажирани во различни програми во Црвен крст на град Скопје. На обуката...
2019-08-08
Тимот за одговор при катастрофи на Црвен крст на град Скопје, како дел од Единицата за дејствување и одговор при катастрофи, секоја година активно се...
2019-08-07
Центарот за безбедност на вода при Црвен крст на град Скопје во текот на месец јули имаше ангажирано 50 лица - сертифицирани спасители на затворени...
2019-08-07
Како дел од проектот „Сите сити“ инициран од здружението Ајде Македонија чија цел е искористување на вишоците храна и поттикнување на општествена одговорност, компанијата „Виталиа“ донираше 1400 кг. мусли...
2019-07-29
Црвен крст на град Скопје, со поддршка на Општинска организација на Црвен крст Кисела Вода и во соработка со Институтот за Трансфузиона медицина традиционално, на...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.