Пребарувај по датум:
2019-09-24

Информативен пункт-деменција

На 21.09.2019 по повод светскиот ден на Алцхајмеровата болест во периодот од 12:00 до 14:00 часот, Црвениот крст на град Скопје учествуваше со свој пункт на плоштадот Македонија на кој заинтересираните граѓани можеа да се информираат за сервисите за стари и немоќни лица, но и да закажат бесплатен скининг за деменција. Бесплатниот скрининг е овозможен со поддршка од Шпаркасе банка. Настанот го организираше Институтот за Алцхајмерова болест и невронаука, а беше посетен од претставници на повеќе организации, активисти, како и првата дама Проф. д-р Елизабета Ѓоргиевска.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.