Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2019-01-10
По повод Новогодишните празници на 28.12.2018- во Пунктот за бездомници-Момин Поток традиционално се означи денот, со збогатен ручек и со доделена помош на 60 бездомни...
2019-01-10
Триесет деца од социјално ранливите семејства од селата Лојане и Ваксинце во општина Липково, денес ги посети Дедо Мраз, при што на сите дечиња им...
2019-01-10
Ја заокружуваме 2018 година со уште една успешно реализирана сертифицирана обука за негувател/ки за стари и немоќни лица, која се одвиваше во периодот од 24.10.2018...
2019-01-10
Во рамките на Центарот за поддршка на лица со оштетен вид – Црвен крст на град Скопје, на 19 Декември 2018 година, се одржа обука...
2019-01-10
Во пресрет на новогодишните празници, Тимот за спасување на планина, како дел од Тимот за одговор при катастрофи на Црвен крст на град Скопје и...
2019-01-10
Во пресрет на новогодишните празници, Тимот за спасување на планина, како дел од Тимот за одговор при катастрофи на Црвен крст на град Скопје и...
2019-01-10
Децата од три одделенија од ОУ “11 Октомври” се вклучија во поддршка на активноста „Волшебна елка на желби“. Во нивните училници се реализираа работилници на...
2019-01-10
Децата од три одделенија од ОУ “11 Октомври” се вклучија во поддршка на активноста „Волшебна елка на желби“. Во нивните училници се реализираа работилници на...
2019-01-10
Во рамки на одбележувањето на неделата за промоција на дентална хигиена, медицинскиот тим при Мобилен тим Липково денес одржа едукативни предавања за основците во с....
2019-01-10
Во рамки на одбележувањето на неделата за промоција на дентална хигиена, медицинскиот тим при Мобилен тим Липково денес одржа едукативни предавања за основците во с....
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.