Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2014-12-22
100 ученици од основно училиште “11 Октомври” ги посетија просториите на Црвениот крст на град Скопје и Општинската организација на Црвен крст Центар. Учениците се...
2014-12-11
Црвениот крст на Република Македонија по четврти пат и оваа година во соработка и поддршка на EVN Македонија по повод Новогодишните празници организира заедничка хуманитарна...
2014-12-01
На 13 Ноември, кога нашиот град одбележува 70 години од ослободувањето, Црвен крст на град Скопје традиционално се вклучува во одбележувањето на денот преку организирање на...
2014-11-19
По повод 70 години одбележување на ослободување на градот Скопје.Црвениот крст на град Скопје во соработка со град Скопје организираше симулациска вежба “Првата помош спасува...
2014-11-02
Богдан Николоќ, коринсик на Дневниот центар за стари лица и учесник во ликовната работилница,  како претставник на Црвениот крст на град Скопје зема учество во...
2014-10-28
Клуб на млади при Црвен крст на град Скопје во рамките на активностите подржани од Комерцијална банка заедно со штитениците од центарот за церебрална парализа Капиштец...
2014-10-07
Во просториите на училиштето за лица со оштетен вид ДУРДМОВ „Димитар Влахов“  на 03.10.2014 се отвори Клуб на Црвен крст на град Скопје. Со отварањето...
2014-10-07
Во рамките на традиционалните крводарителски акции на ЦК на град Скопје и Институтот за трансфузиона медицина е и акцијата која традиционално се организира во соработка со...
2014-10-02
Црвениот крст на град Скопје во соработка со Амбасадата на Република Франција во Република Македонија традиционално , по 4-ти пат, ќе реализира заедничка вежба со цел...
2014-09-01
Во рамките на проектот за превенција од семејно и полово насилство финансиран од Високиот Комесаријат за бегалци на Обединетите Нации – УНХЦР со седиште во Скопје,...
2014-09-01
Примањето на донации во облека и дистрибуцијата на истата до оние на кој им е најпотребна е традиционална активност на Црвениот крст, која на територија на...
2014-08-28
Оваа година, во периодот од 22-28.08.2014, за прв пат волонтерите на Црвен крст на град Скопје од Македонија земаа учество на работилница за анимиран филм во...
2014-08-14
Продолжува добрата соработка на Црвениот крст со Армијата на Р.Македонија а во интерес на хуманоста и целните групи кои ги поддржуваме. Во пресрет на 18...
2014-07-16
Во изминатиот период односно на 09.07. и 16.07. во просториите на Црвен крст на град Скопје се реализираа 2 обуки за унпаредување на капацитетите на...
2014-06-26
По шести пат во рамките на ЦКА ПХВ програмата традиционално се додели пехар за онаа Општинска организација/организации чији младинци сработиле најмногу мали проекти оценети сo...
2014-06-22
Црвениот крст на град Скопје, во соработка и поддршка на УНХЦР под мотото Сите сме под исто небо, го одбележа Светскиот ден на бегалците – 20...
2014-06-22
Во недела на 22.06.2014 во спортскиот центар Форца се оддржа хуманитарен турнит во одбојка на песок, во организација на компанијата Тотал Бренд и Црвен крст на...
2014-06-16
Одбележан Светскиот ден на крводарителството 14 Јуни На 13 јуни, во Дневниот центар за дарување крв (ДХО Даре Џамбаз), Црвениот крст на Република Македонија, Црвен...
2014-06-03
По повод третиот роденден на Жичницата Милениумски крст, во соработка со Јавното сообраќајно претпријатије концесионер на самата жичара, градот Скопје, Атлетската федерација и Велосипедската федерација, е...
2014-05-18
Црвениот крст на РМ веднаш по појавата на природната катастрофа која ги зафати подрачјата на Србија и Босна и Херцеговина  направи контакти со двете Национални...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.