Пребарувај по датум:
2014-10-07

Традиционална крводарителска акција во спомен на Тоше Проески

Во рамките на традиционалните крводарителски акции на ЦК на град Скопје и Институтот за трансфузиона медицина е и акцијата која традиционално се организира во соработка со Тоше фан форум клуб.

Истата, секоја година се организира на 5 Октомври како одбележување на последниот концерт на нашата ѕвезда Тоше Проески, кој за жал прерано го загубивме.Крводарителската акција стана веќе препознатлива во нашиот град и е посетена од голем број граѓани, а пред се помладата популација која во ликот на Тоше Проески препознава пример на хуманост. Оваа година крводарителската акција се реализираше на 05.10.2014 година, во холот на Дом на АРМ и на истата крв даруваа 148 дарители. Придонес кон акцијата дадоа и волонтерите на клуб 25 и ООЦК Гази баба кои беа задолжени за добар тек на истата. Традицијата за одржување на крводарителски акции во спомен на Тоше Проески започнаво 2010 година и одтогаш, традиционално, двапати во годината (на 5 Октомври и 25 Јануари) истите се реализираат во негова чест. Досега, на овие 10 акции ,својата хуманост прекучинот на дарување крв ја покажале повеќе од 2 500 крводарители, најчесто млади

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.