Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2012-12-27
ВИТАЛИЈА И ЦРВЕН КРСТ НА ГРАД СКОПЈЕ СО ПРЕДНОВОГОДИШНО ИЗНЕНАДУВАЊЕ ЗА СТАРИТЕ ЛИЦА По повод новогодишните празници компанијата ВИТАЛИЈА за сите кориснци во домашни услови...
2012-12-25
Во втората половина на месец декември, тимот за спасување на планина на Црвен крст на град Скопје оддржа тренинг семинар за спасување во планина на...
2012-12-24
Во пресрет на новогодишните празници Пунктот за бездомници го посети Градоначалникот Коце Трајановски кој на бездомниците им подели по еден ранец со топла облека. Покрај...
2012-12-23
Црвениот крст на Р. Македонија и оваа година во соработка со ЕВН Македонија, по повод новогодишните празници организира заедничка хуманитарна акција под мотото Да споделиме...
2012-12-20
Саботата претпладнедне на 15.12.2012, во предновогодишната празнична атмосфера, 34 деца од заедницата на бегалците го проследија американскиот анимираниот филм „ Кунг Фи Панда 2 “. Децата...
2012-12-17
20 деца од улица и нивни семејства примија пакети со храна која беше собрана во соработка со Американската амбасада. Се подготви пригоден настан во кој...
2012-12-17
Црвениот крст на град Скопје со поддршка на градот Скопје и оваа година ќе им понуди 24 часовно згрижување на бездомниците во Прифатилиштето за бездомници...
2012-12-16
Црвениот крст на град Скопје(ЦКГС) и Институтот за Етнологија и Антропологија(ИЕА) минатата недела потпишаа меморандум за сорабтока во знак на досегашните и идните активности. Црвениот...
2012-12-10
Црвениот крст на град Скопје, Рамстор Малл и ЈУ Меѓуопштински центар за социјална работа Скопје, со поддршка на а.д. Комерцијална банка по четврти пат го организираат...
2012-12-06
Во соработка со народната канцеларија на претседателот на РМ д-р Ѓорге Иванов, Црвениот крст на град Скопје го одбележа Светскиот ден на волонтеризмот - 05...
2012-12-05
Пријавувањето на кандидати за спасители на вода. Во тек е пријавувањето на кандидати за спасители на вода (за капалишта од затворен тип) во Црвен Крст...
2012-12-05
50 деца од градинката 13 Ноември на возраст од 4 и 5 години учеа за Црвениот крст и грижата за старите лица. По повод изминатата...
2012-12-05
На крајот на месецот ноември, на средно Водно се одржа првиот курс-едукација за користење на јазли за спасување. Тимот од планина покажа доста голема сериозност...
2012-11-28
Во периодот од 07 до 18 Ноември во организација на Меѓународната федерација за безбедност на вода и Федерацијата за безбедност на вода на Австралија во...
2012-11-26
МОТОТО ПОД КОЕ СЕДУМ ДЕНА СЕ ОДБЕЛЕЖАА ВО ЗНАКОТ НА ЛИЦАТА ВО ТРЕТО ДОБА Креативност, ентузијазам, активизам и оргиналност се најсоодветниот опис за активностите кои...
2012-11-14
Црвен крст на град Скопје, тредиционално по повод Денот на ослободување на градот Скопје организира крводарителска акција 13 Ноември. Крводарителската акција се одржа во просториите...
2012-11-11
Во рамките на кампањата по повод Меѓународниот Ден на гладта (16 Октомври до 13 Ноември 2012 година) на територија на град Скопје како пример за...
2012-11-07
Во периодот од 20 Oктомври до 20 Ноември во организација на Црвен Крст на град Скопје и Дормео се реализира по четврти пат големата хуманитарна...
2012-10-21
Под мотото „Помислете и на нас! “Црвениот крст на град Скопје и Општинските организации на Црвениот крст почнувајќи од 16 Октомври - Меѓународниот Ден на...
2012-10-18
На 12 Октомври,Петок, по повод Неделата за борба против шеќерната болест, во рамки на Дневниот центар за стари лица се одржа предавање на тема:„ ДИЈАБЕТИС- Колку...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.