Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2012-10-18
На 12 Октомври,Петок, по повод Неделата за борба против шеќерната болест, во рамки на Дневниот центар за стари лица се одржа предавање на тема:„ ДИЈАБЕТИС- Колку...
2012-10-14
Се оддржа првата подготвителна работилница за ЦКА ПХВ програмата, новиот циклус 2012-2013 година. Истата беше организирана во Скопје од 6 до 7 октомври во Дневниот...
2012-10-14
Црвен крст на град Скопје уште една покажа нa терен дека поседува капацитети и подготвеност да одговори на евентуална природна катастрофа на терен. Тоа го...
2012-10-14
На 21 септември во просториите на Филозофскиот факултет во Скопје, пред челновите на Универзитетот Трето Доба,  uni  беше презентиран проектот „Дневен центар за стари лица...
2012-10-04
Црвен крст на град Скопје по трет пат во соработка со Тоше Фан Клуб Форумот организираше крводарителска акција на 05.10.2012 година ( петок) по повод последниот...
2012-09-20
Во рамките на 15 –годишната Национална програма на Црвен крст на Р.Македонија, Црвен крст во акција-промоција на хумани вредности (ЦКА-ПХВ) младите учат за културата како...
2012-09-20
На 10 Септември, пред Американската амбасада во Скопје, Црвениот крст на град Скопје во соработка со амбасадата ја реализираше четвртата по ред крводарителска и собирна...
2012-09-20
SLIKAЦрвениот крст на град Скопје се приклучи кон одбележувањето на Светскиот ден на првата помош, кој оваа година се одбележи под мотото: „Првата помош за...
2012-09-20
Во Домот на Армијата во Скопје по 15 – ти пат беа доделени наградите Блажена Мајка Тереза големата хуманистка и нобеловка за мир. Чествувањето на...
2012-09-11
На крајот на месецот Август, во рамките на Дневниот Центар за стари лица и Центарот за давање помош во домашни услови, а во соработка со Заводот...
2012-08-30
Во текот на месец Август (23-30.08), во Центарот за едукација и рекреација - Солферино во Струга, академски ликовни уметници од Р. Македонија, Србија, Словенија беа учесници...
2012-08-30
Во просториите на Пунктот за бездомници на Црвен крст на град Скопје во Момин поток, релизирана беше уште една хумана донација на алишта. По иницијатива...
2012-08-21
Армијата на Република Македонија, во пресрет на денот на АРМ 18.08 и по повод одбележувањето на јубилејот 20 години АРМ на РМ, реализираше донација на облека....
2012-08-20
100 пакети со храна за најзагрозени семејства од муслиманска вероисповест, беа донирани по повод верскиот празник Бајрам како и денот на хуманитарните работници. Црвениот крст...
2012-08-12
Изминатиот вторник (07.08.2012) учениците од училиштето за лица со оштетен вид имаа можност преку една од активностите на В.И.П. проектот, наменет за лица со оштетен вид,...
2012-08-03
Во рамките на активностите на проектот В.И.П.(V.I.P. – Visually Impaired People), посветен на лицата со оштетен вид, волонтерите на Црвениот крст на град Скопје добија обука...
2012-07-30
Вкупно 240 крвни единици беа собрани на 26 јули на традиционалната крводарителска акција која Црвениот крст на град Скопје ја организира по повод катастрофалниот земјотрес кој...
2012-07-30
Како месец мај, така и за јуни децата од предучилишната група, односно семејствата беа поддржани со дистрибуција на прехрамбени пакети. Црвениот крст на Република Македонија...
2012-07-30
Во рамките на активностите на Дневниот Центри за стари лица на 17 јули беше организирано предавање за здравствениот аспект на високиот крвен притисок и начини...
2012-07-30
Во рамките на програмските летни активности на Едукативниот центар, како и во летниот период од минатата година, по втор пат на 19.07.2012 година, на 10 најактивни...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.