Пребарувај по датум:
2012-08-03

Волонтерите на ЦКГС чекор поблискуво разбирањето на потребите на лицата со оштетен вид

Во рамките на активностите на проектот В.И.П.(V.I.P. – Visually Impaired People), посветен на лицата со оштетен вид, волонтерите на Црвениот крст на град Скопје добија обука за потребите на лицата со оштетен вид.

Во соработка со училиштето за лица со оштетен вид волонтерите имаа можност да научат повеќе за начинот на кој лицата со оштетен вид пишуваат, дидактичките средства кои ги употребуваат, видовите на оштетување на видот кои се можни кај човекот итн.
Оваа обука ги подготви волонтерите понатаму да продолжат со активности кои ќе бидат посветени на лицата со ошететен вид ,а кои можат исто така да го дадат својот допринос во заедницата и да станат дел од организацијата на Црвениот крст како успешни влонтери.
Обуката траеше два часа и ја оддржа дефектолог Александра Калемџиевска од училиштето за лица со оштетен вид која изрази задоволство и отвореност за сите понатамошни актинвости кои волонтерите ќе ги организираат со учениците со оштетен вид.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.