Пребарувај по датум:
2012-08-30

Донација од Арчелор Митал – Скопје за пунктот за бездомници

Во просториите на Пунктот за бездомници на Црвен крст на град Скопје во Момин поток, релизирана беше уште една хумана донација на алишта.

По иницијатива на менаџментот и вработените во компанијата Арчелор Митал – Скопје, донирана беше голема количина облека наменета токму за оваа категорија корисници.
Дел од менаџментот го посети пунктот и оствари директен контакт со корисниците и се запознаа со работата на овој објект.
Со оглед дека станува збор за специфична група население со голем степен на ризик, ваквите донации се добредојдени од сите заинтересирани поединци или компании за што сме особено благодарни.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.