Пребарувај по датум:
2012-10-14

Проектот ДНЕВЕН ЦЕНТАР ЗА СТАРИ ЛИЦА И ЦЕНТАР ЗА ДАВАЊЕ ПОМОШ ВО ДОМАШНИ УСЛОВИ презентиран пред Универзитет Трето Доба

На 21 септември во просториите на Филозофскиот факултет во Скопје, пред челновите на Универзитетот Трето Доба,  uni  беше презентиран проектот „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови“.

Во времетраење од час и половина, присутните имаа можност да се запознаат со историјатот на проектот, организациониот концепт и услугите кои ги нуди проектот. На презентацијата присуствуваа повеќе од 60 членови на Универзитетот ,а своја активна улога во презентирањето земаа претсавници на тимот на проектот од ЦК од секој сегметн на проектот.
Така, социјалниот рабонитк, медицинската сестра, двајцата волонтери и проектот асистентот ги споделија досегашните искуства и знаења.
Соработката помеѓу проектот и Универзитетот Трето Доба со овој чекор остави простор за проширување на заедничките активности кои во иднина би биле дел од активностите на Дневниот центар.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.