Пребарувај по датум:
2012-09-20

Црвен крст на град Скопје добитник на наградата Мајка Тереза

Во Домот на Армијата во Скопје по 15 – ти пат беа доделени наградите Блажена Мајка Тереза големата хуманистка и нобеловка за мир.

Чествувањето на големата скопјанка беше одбележено со врачување статуетки, благодарници и признанија за хуманост „Мајка Тереза”.
Црвениот крст на град Скопје е добитник на статуетка за остварувања во хуманоста и човечката солидарност, што за нас е уште еден поттик за реализација на хуманитарни активности, помош и поддршка сегаде и секогаш кога е потребна.
Статуетките ги додели градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски.
Настанот се одржа во организација на Граѓанската асоцијација Скопјанката Мајка Тереза”.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.