Пребарувај по датум:
2012-07-30

Предавање за Висок крвен притисок во Дневниот Центар за стари лица

Во рамките на активностите на Дневниот Центри за стари лица на 17 јули беше организирано предавање за здравствениот аспект на високиот крвен притисок и начини на справување со истиот, со посебен акцент на овој здравствен проблем кај лицата од трето доба.

Ова предавање беше направено во соработка со кардиохирургијата Филип Втори, а предавачи на ова предавање беа Др. Милка Клинчева-кардиолог и г. Илија Дојчиновски-здравствен психолог.
Во текот на ова предавање слушателите имаа можност да се запознаат со процесот на настанување на високиот крвен притисок преку процесот на нормално стареење како и да се информираат за сите фактори кои влијаат на забрзувањето на овој процес.
Слушателите добија препораки како правилно да го измерат својот крвен притисок во домашни услови, како и информации за правилна исхрана со цел превенција на високиот притисок како и нформации за психолошкиот аспект на високиот крвен притисок.
Секој посетител имаше можанот индивидуално да се консултира и да постави прашање до предавачите и да му биде измерен крвен притисок во Дневениот центар од страна на медицинска сестра.
По предавањето дружбата помеѓу присутните продолжи во добро расположение и размена на искуства на темата.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.