Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2012-04-18
Рекордни 153 мали проекти изработени од младите во рамките на проектот Црвен крст во акција-промоција на хумани вредности. Минатата година бројката беше 115, програмата бележи...
2012-03-29
Еднодневната работилница на тема дисеминирање на идејата за клуб 25, беше одржана во просториите на Црвен крст на град Скопје од страна на 8 млади...
2012-03-29
Во склоп на активностите на Клуб 25 на Црвен Крст на Град Скопје беа одржани две посети на Институтот за Трансфузиона Медицина со цел да...
2012-03-27
Зедничко дружење на волонтерите од клубот на млади при ЦК на град Скопје и децата од домот за деца без родителска грижа 11 Октомври беше...
2012-03-27
На 20ти Март во просториите на Црвениот крст на град Скопје беше заокружена акцијата 1 лајк, 1 денар која беше организриана во рамки на Кампањата...
2012-03-20
Нови постелнини, душеци, перници, машина за перење на алишта за бездомниците, панел греачи, туш кабина се само дел од артиклите кои на барање на Црвен...
2012-03-05
Црвен крст на град Скопје традиционално ја продолжува соработката со Специјалната болница за хируршки болести Филип Втори и со низа активности се вклучува во одбележувањето на...
2012-02-22
Црвен крст на град Скопје беше гостин во детската емисија 5+. Поканата дојде од нивна страна заради позитивните примери кои ги правеше Црвениот крст на...
2012-02-21
Во периодот од 6 до 12 Февруари 2012 година во Софија беше организиран тренинг за пиер едукатори во рамките на програмата Млади Агенти на Бихејвиорелна...
2012-02-21
Клубот на млади при Црвен крст на град Скопје годинава по четврти пат го реализираше хуманитарниот концерт под наслов Љубовни ноти 4. Концертот се одржа...
2012-01-31
Црвен крст на град Скопје во соработка со Градот Скопје кој го подржува и финансира работењето на пунктот за бездомници, од вчера вечер ги отворија...
2012-01-26
Црвениот крст на град Скопје продолжува да ги поттикнува, поддржува и помага хуманите иницијативи. По повод роденденот на Тоше Проески во Скопје, во соработка со...
2012-01-23
Оваа година дневниот весник Нова Македонија, во соработка со Скопската православна епархија при МПЦ, го организираше традиционалниот црковен чин положување на светиот крст во водите на...
2012-01-18
На 18.01.2012 година околу 16 часот од полициските станици Карпош и Кисела вода се јавиле на спасителот на планина Оливер Петрески дека на Водно се...
2012-01-15
Со завршувањето на 2011 година ЦКА-ПХВ програмата зад себе го заокружи одржувањето на еднодневните ЦКА-ПХВ обуки за изработка на малите проекти во сите општински организации...
2012-01-09
Во пресрет на новогодишните праници Црвениот крст на град Скопје реализираше повеќе хуманитарни активности, донации за повеќе целни групи со цел да внесеме радост и...
2012-01-09
По повод новогодишните празници Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски на 30 декември го посети Пунктот за бездомници на Црвен крст на град Скопје. При...
2012-01-08
Новогодишните празници се голема радост за најмладите, а токму преку донацијата на новогодишни пакетчиња во рамките на акцијата Да споделиме радост поддржана од ЕВН Македонија,...
2012-01-08
Новогодишната елка на желби ги исполни сите 79 детски желби на децата без родителска грижа сместени во згрижувачки семејства. Откако желбите беа поставени на елката...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.