Пребарувај по датум:
2012-03-29

КЛУБ 25

Еднодневната работилница на тема дисеминирање на идејата за клуб 25, беше одржана во просториите на Црвен крст на град Скопје од страна на 8 млади мотиватори за крводарителство од Клуб 25.

Учесниците имаа можност да ги повторат своите знаења на темата крводарителство и да дознаат и да научат повеќе за мотивација за крводарување и да се запознаат со Клуб 25,неговата цел,активности и волонтери.
Се отворија многу дискусии по секоја презентација и имаше доста прашања поставени од страна на учесниците.
На работилницата беа присутни 9 учесници ( тројца од секоја ООЦК и тоа од ООЦК Велес,ООЦК Куманово и ООЦК Гостивар ) и 8 млади мотиватори за крводарителство од Клуб 25.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.