Пребарувај по датум:
2012-01-15

ЦКА ПХВ циклус 2011-2011 година

Со завршувањето на 2011 година ЦКА-ПХВ програмата зад себе го заокружи одржувањето на еднодневните ЦКА-ПХВ обуки за изработка на малите проекти

во сите општински организации на Црвен крст во Македонија.

Обуките беа спроведувани од страна на обучените ЦКА-ПХВ инструктори.
Беа спроведени 44 еднодневните ЦКА-ПХВ обуки за изработка на малите проекти. Заради видливите резултати на програмата интерес за нејзино имплементирање пројавија ромската млада популација во Шуто Оризари. Веќе трета година ЦКА ПХВ обуки спроведуваме и во Пехчево.
Сега е во тек периодот во кој младинците кои ги поминаа обуките во, поддржани од нивните дисеминатори, во акција ги ставаат своите новостекнати знаења во акција изработувајки мали проекти за добробит на заедниците во кои што живеат.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.