Пребарувај по датум:
2012-01-09

Предновогодишна средба со згрижувачките семејства

Во пресрет на новогодишните праници Црвениот крст на град Скопје реализираше повеќе хуманитарни активности,

донации за повеќе целни групи со цел да внесеме радост и топлина во секој дом.

На 26.12.2011 година во просториите на ДХО Даре Џамбаз (сала 1) се реализираше средба на Министерот за труд и социјална политика и претставници од Црвен крст со згижувачките семејства на територија на град Скопје.
На средбата им изразивме благодарност на овие семејства за нивната хуманист и грижа за децата без родителска грижа кои се сместени во нивните семејства.
Црвениот крст обезбеди донација во храна и хигиенски пакет за секое семејство кои беа доделени на самата средба.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.