Пребарувај по датум:
2012-03-05

Неделата на борба против срцево садови заболувања

Црвен крст на град Скопје традиционално ја продолжува соработката со Специјалната болница за хируршки болести Филип Втори и со низа активности се вклучува во одбележувањето на Неделата на борба против срцево садови заболувањa

21-28.02.

За потребите на кампањата беа подготвени информативно едукативни флаери и постери кои беа испечатени на македонски и албански јазик.
Во рамките на одбележувањето на неделата активности беа реализирани во рамките на клубот на млади на Црвен крст на град Скопје преку едукативна работилница со младите и лица од одделот за психологија и психотерапија (психолошка служба) од Специјална болница за хируршки болести Филип Втори на тема ТЕХНИКИ ЗА СПРАВУВАЊЕ СО СТРЕС КАЈ МЛАДАТА ПОПУЛАЦИЈА. Покрај едукативниот дел, младите имаа можност и самите да бидат вклучени во активноста преку реализација на вежби и техники за справување со стресот.
Специјалната болница за хируршки болести Филип Втори овозможи бесплатни прегледи на млади со кардио васкуларни заболувања кои го посетуваат Дневниот центар за лица со церебрална парализа Капиштец и Дневниот центар за лица со интелектуална попреченост Железара.
Како традиционална активност во рамките на оваа недела беа и посетите на неколку семејства во кои има член со претходно направена интервенција во Специјалната болница за хируршки болести Филип Втори.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.