Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2015-12-29
Водени од идејата дека секој човек, а посебно дете треба да се чувствува убаво и среќно за време на новогодишните празници Црвен крст на град...
2015-12-24
Традиционално по повод Новогодишните празници Градоначалникот на градот Скопје г. Коце Трајановски го посети Пунктот за бездомници на Црвен крст на град Скопје и на...
2015-12-14
По повод  Новогодишните празници   СВР –Скопје, Сектор Превенција  во соработка со Црвениот крст на град Скопје, ја започна кампањата Среќна и безбедна 2016 година  во...
2015-12-06
Водени од идејата дека секој човек,а посебно дете треба да се чувствува убаво и среќно за време на новогодишните празници Црвен крст на град Скопје...
2015-11-30
Оваа година Црвен крст на град Скопје одбележува 70 години од формирањето,  70 години раст и развој. Низ годините активностите се менувале, но трагите за...
2015-11-17
На 14 Ноември, во просториите на Црвен крст на град Скопје се одржа едукативна работилница за членовите на клуб 25 Скопје, на која активно активно...
2015-11-17
Црвен крст на град Скопје традиционално се вклучува во одбележувањето на 13 Ноември преку препознатливото обележје во нашиот град на овој ден- крводарителската акција. Истата...
2015-10-28
Од 18-21.10.2015 година во хотелот „Солферино“ во Струга реализирана е втора Чи конг работилница со учесници во трето доба. Работилницата беше одржана со цел да...
2015-10-19
Како дел од активностите во рамките на проектот за социјализација на деца и млади со посебни потреби поддржани од Комерцијална банка а.д. Скопје, реализирана беше...
2015-10-19
Црвениот крст на град Скопје во периодот од 10-16 Октомври и оваа година традиционално се посвети на одбележување на  Неделата за борба против Шеќерната болест....
2015-10-19
Црвениот крст на град Скопје заедно со Амбасадата на Република Франција во РМ традиционално, по 5-ти пат одржуваат заедничка вежба со цел дејстување  и  координација...
2015-10-05
  Имајќи ја предвид Стратегијата 2020 на Црвениот крст на Р. Македонија, во која третата стратешка цел е унапредување на социјалната вклученост и култура на ненасилство...
2015-09-06
Државната награда „Мајка Тереза“ се доделува за остварување во областа на хуманоста и човечката солидарност, како и за поттикнување, унапредување на меѓусебното разбирање и развој...
2015-09-06
Црвен крст на град Скопје со поддршка на Високиот комесаријат за бегалци (УНХЦР) активно е вклучен во поддршката на бегалците кои транзитираат низ нашата земја....
2015-08-23
Мобилните тимови на Црвен крст со поддршка на УНХЦР, во континуитет имплементираат активности со цел намалување на ранливоста на мигрантите. Секојдневно тимовите пружаат прва помош...
2015-07-13
На 10.07.2015г. во Клубот ГЕМ(Менада) се промовираше првиот фестивалски краткометражен анимиран филм на Црвен крст на град Скопје изработен од страна на тројца волонтери од...
2015-07-06
На 30ти јуни, на иницијатива на ООЦК Кочани, дисеминатор на Црвен крст на град Скопје оддржа две дисеминациски обуки. Една од обуките се реализираше со...
2015-06-21
Од 19 до 21 јуни во Струга се одржуа втората финална ЦКА-ПХВ работилница. По добиената обука и двомесечното истражување на терен за целните групи и...
2015-06-21
По повод одбележувањето на Светскиот ден на бегалците 20 Јуни, Високиот Комесаријат за бегалци при Обединетите Нации (ОН) – Канцеларија во Скопје (УНХЦР) и Црвен...
2015-06-10
Црвен крст на град Скопје во соработка со Високиот комесаријат на бегалци при Обединетите Нации (UNHCR) во рамките на програмата за поддршка на мигрантите кои...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.