Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2015-06-03
Во периодот 30-31.05 во Струга се оддржа подготвителна работилница за ЦКА-ПХВ инструктори. Целта на истата беше прегледување и оценување на проектите кои беа реализирани на...
2015-05-18
Црвен крст на град Скопје и оваа година го организираше традиционалниот градски натпревар по Прва помош за победничките екипи на општинските натпревари во категорија подмладок...
2015-05-14
Волонтерите од клуб на млади на Црвен крст на град Скопје, како дел од Националниот проект на Црвен Крст на Република Македониja - ЦКА ПХВ...
2015-05-10
На 07 мај, а по повод 08-мај Светскиот ден на Црвен крст и Црвена полумесечина, Црвен крст на град Скопје го промовираше новиот проект „Училишни...
2015-04-26
На 23.04.2015на Кејот на река Вардар н.Аеродром се одржа вежба  за справување со поплави во урбана зона. Вежбата “Вардар 2015” е во рамките на програмата...
2015-04-17
По повод одбележувањето на неделата на хигиенизација 08 – 15 Април, на 15.04.2015 година во Центарот за поддршка во образованието и заедницата на бегалците и...
2015-04-13
Во рамките  на активностите преку  проектот за Подобрување на деца и млади со посебни потреби поддржан од Комерцијална банка волонтерите од Клуб на млади при...
2015-04-02
Клуб на млади при Црвен крст на град Скопје организираа  првоаприлско дружење со лицата од центарот за церебрална парализа Капиштец . За оваа пригода им...
2015-03-31
Од 18 до 22 март на планината Плачковица, Тимот за одговор на планина претстојуваше со 25 ученика од Меѓународно училиште Нова. 5-те членови  на тимот...
2015-03-23
Црвен крст на град Скопје на 19 март го одржа своето редовно извештајно собрание. Овој пат настанот се одржа во Музејот на град Скопје и...
2015-03-15
Веќе неколку години Црвен крст на град Скопје има соработка со Хокаидо универзитетот од Јапонија. Секоја година магистрантите од овој универзитет доаѓаат кај нас и...
2015-02-16
Како резултат на одлична партнерска соработка на Црвениот крст со реномираната компанија „Комфи Ангел“ произлезе уште една заедничка активност. Односно донација на оваа компанија која...
2015-02-16
Како резултат на одлична партнерска соработка на Црвениот крст со реномираната компанија „Комфи Ангел“ произлезе уште една заедничка активност. Односно донација на оваа компанија која...
2015-01-27
Традиционално, на 25.01.2015 година, по единаесети пат беше организирана голема крводарителска акција посветена на големиот хуманист Тоше Проески во знак на одбележување на неговиот роденден....
2015-01-27
Во сабота, на 24 јануари се одржа подготвителна работилница за ЦКА ПХВ инструктори. На истата присуствуваа дваесет и два инструктори и истата имаше за цел...
2015-01-20
Традиционално,  по повод христијанскиот празник Богојавление Водици на ден 19.01.2015 година. Црвениот крст на град Скопје со Единицата за одговор при катастрофи беше дел од...
2015-01-07
Како дел од заедничка хуманитарна акција на Црвен крст и ЕВН Македонија „Да споделиме радост“ Црвениот крст на град Скопје на 12 Декември организираше Новогодишен...
2015-01-07
Во рамките на проектот поддржан од Комерцијална банка Црвен крст на град Скопје во соработка со ЈУ Меѓуопштински центар за социјална работа и Рамстор Организираа...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.