Пребарувај по датум:
2015-04-26

Црвениот крст на град Скопје се вклучи во спасување на давеници во р.Вардар

На 23.04.2015на Кејот на река Вардар н.Аеродром се одржа вежба  за справување со поплави во урбана зона.

Вежбата “Вардар 2015” е во рамките на програмата на Европската комисија за цивилна заштита  и хуманитарна помош и е во организација на градот Скопје, кој воедно е и партнер  на проект за зајакнување на локалните капацитети за справување со поплави АХЕЛУС.

Со вежбата раководеше Штабот за заштита и спасување и учество зедоа сите јавни претпријатија, ЦК  на град Скопје, Бригадата за противпожарна заштита, РЦУК, УХМР, ЕЛЕМ, МВР и Итна медицинска помош.

Црвениот крст на вежбата зеде учество со 25 волонтери кои беа распеделени  кои има задача да формират Тријажни центри, екипи за прифат на повредените, медицински тим кои беше дирекно вклучен во спасителните акции и тим од спасители кои беа во улога на загрозени лица.

За ова потреба од наша страна беа вклучени еден чамец, едно амбулантно возило и две теренски возила.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.