Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2011-12-30
Во пресрет на Новогодишните празници, на социјално загрозените и изнемоштени стари лица во проектот „Грижа за стари лица во домашни услови“ им беше доделена помош...
2011-12-13
На 10 декември 2011 година околу 15 часот планинските спасители на Црвен крст на град Скопје, од ЦУК и Полициските станици Карпош и Ѓорче добиле...
2011-12-13
Водени од идејата дека секој човек, особено дете треба да се чувствува убаво и среќно за време на новогодишните празници Ramstor Мall, Црвен крст на...
2011-11-30
Планинските спасители на Црвениот крст на град Скопје, континуирано преку курсеви, тренининзи, вежби ги усовршуваат вештините за спасување на планина и потрага по исчезнати граѓани....
2011-11-27
И ова година Црвениот крст на град Скопје со мобилните тимовите за обезбедување се вклучи во акцијата Денот на дрвото. Мобилните тимови со возила ги...
2011-11-23
На 16.11.2011 дел од волонтерите од Клубот на млади при Црвен крст на град Скопје го посетија дневниот центар Порака. Целта на оваа посета беше...
2011-11-15
Овогодинешниот добитник на наградата Феникс која ја доделува општината Центар е Црвениот крст на град Скопје. Наградата Феникс се доделува на физички и правни лица...
2011-10-31
Во рамките на новиот циклус на ЦКА-ПХВ програма, се организираше еднодневна обука за 40 дисеминатори за ЦКА ПХВ моделот дел од нив се по прв...
2011-10-26
Црвениот крст на град Скопје и ООЦК традиционално се вклучува со активности и посебна програма по повод одбележувањето на 16 Октомври - Меѓународниот ден на...
2011-10-26
Планинските спасители на Црвен крст на град Скопје континуирано преку тренинзи, обуки и подготовки ги усовршуваат вештините за спасување. Минатиот викенд спасителите поминаа два дена...
2011-10-26
Во рамките на проектот поддржан од Комерцијална банка, на територија на град Скопје беа реализирани две активности. Едната од нив беше обуката по прва помош...
2011-10-25
Деновиве започна хуманитарната акција „Разбудете се хумани 3“, во организација на Дормео и Црвен Крст Скопје. Во следните неколку недели, секој може да го донира...
2011-10-20
Со почетокот на учебната година започнува и новиот циклус на ЦКА ПХВ програмата, 2011-2012. Програмата, какао алатка за регрутирање и задржување на волонтери во редовите...
2011-10-19
Црвениот крст на град Скопје традиционално се вклучува со активности и посебна програма по повод одбележувањето на 16 Октомври - Меѓународниот ден на гладта ....
2011-10-07
Црвениот крст на град Скопје продол жува да ги поттикнува, поддржува и помага хуманите иницијативи. По повод последниот концерт во живо на еден и единствениот...
2011-10-05
На 1 и 2 октомври 2011 година, на Водно се одржа курс за прва помош за спасителите на планина. Курсот го следеа 14 спасители на...
2011-10-05
На покана на Црвениот крст на Србија и Црвениот крст на Белград, претставник на Црвен крст на град Скопје, клуб на млади, присуствуваше на тренинг...
2011-09-25
Под мотото „Катастрофите не простуваат“, во периодот од 08 до 19 септември беше реализиран проект за подготвеност и дејствување при катастрофи во Измир, Турција на...
2011-09-25
На 19 септември, во просториите на Црвениот крст на Р. Македонија со обраќање на Австрискиот амбасадор беше одбележан официјалниот почеток на проектот „Грижа за стари...
2011-09-20
Екипата по Прва Помош на Црвен крст на град Скопје го освои златото на натпреварот по Прва Помош на екипи од главните градови на земјите...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.