Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2011-03-22
Минатиот викенд на Водно, дежурните планински спасители имаа полни раце работа. Интервенираа на неколку повредени, меѓу кои имаше и една девојка која при пад ја...
2011-03-13
Одбележана неделата за борба против ракот 1-8 Март По повод Неделата за борба против ракот од 1-ви до 8-ми март, традиционално како и секоја година...
2011-03-13
Во циклусот 2010/2011 проектот ЦКА-ПХВ може да се пофали со една нова сосема поинаква соработка. Се работи за една од единиците на локалната самоуправа, општина...
2011-02-20
Клубот на млади при Црвен крст на град Скопје годинава по трет пат го реализираше хуманитарниот концерт под наслов Љубовни ноти 3. Концертот се одржа...
2011-02-10
Клубот на млади при Црвен крст на град Скопје годинава по трет пат го реализира хуманитарниот концерт под наслов Љубовни ноти 3. Концертот ќе се...
2011-02-02
Црвениот крст на град Скопје, постојано ја следи состојбата на бездомниците во градот. Покрај услугите во Пунктот за бездомници, што секој петок ги добиваа околу...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.