Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2011-09-20
Градот Скопје прв пат оваа година ја одбележува европската неделата на мобилност. Целта на целата манифестација е создавање на услови и промовирање на алтернативни начини...
2011-09-17
Во текот на летниот период 7 Волонтери од Клубот на млади при Црвен крст на град Скопје го реализираа проектот 7 - недела на принципите...
2011-09-17
Црвен крст на град Скопје на 14 септември (среда) во Трговскиот центар Рамстор го одбележa Светскиот ден на Првата помош. Повторно ги потсетиме граѓаните за...
2011-09-08
Црвениот крст на град Скопје и општинските организации на Црвен крст на територија на град Скопје (ООЦК Кисела Вода, ООЦК Карпош, ООЦК Центар, ООЦК Гази...
2011-09-07
Црвен крст на град Скопје по трет пат организира крводарителска акција во соработка со Американската Амбасада во Скопје. Иницијатор на акцијата е Американската амбасада со...
2011-08-30
Црвен крст на град Скопје и ова година ќе земе учество на овогодишен гурмански викенд-Пиволенд. На случувањето ќе биде промовирана кампањата Не пиј додека возиш...
2011-08-28
Црвен крст на град Скопје по препораките на Министерсво за здравство а со финансиска поддршка на градот Скопје беше присутен на терен со своите мобилни...
2011-08-28
Традицијата за одржување на ликовни колонии во организација на Црвен крст на град Скопје трае веќе години на ред, а оваа година истата е поддржана...
2011-07-28
Црвениот крст на град Скопје и оваа година традиционално на 26 јули ја одбележа годишнината од катастрофалниот земјотрес кој во далечната 1963 година го погоди...
2011-07-17
Овогодинешниот добитник на ЦКА-ПХВ преодниот пехар за најмногу изработени проекти со сонце во циклусот 2010/2011 е ООЦК Охрид. По тој повод, на 07.07.2011 ООЦК Охрид...
2011-07-16
Во рамките на кампањата за промовирање на волонтеризмот 2011 ГОДИНА НА ВОЛОНТЕРИЗАМ Црвен крст на град Скопје продолжува со активности во насока на остварување на...
2011-07-16
Во организација на Центарот за инстиуционален развој – ЦИРа на 11 Јули беа доделени наградите за филантропија и општествена одговорност за 2010 година. Во категоријата...
2011-07-16
Црвен крст на град Скопје во соработка со Црвениот крст на Р.Македонија, а со финансиска подршка од Министерството за здравство и Институтот за јавно здравје-...
2011-06-12
Во рамките на проектот поддржан од Комерцијална банка, Црвениот крст на град Скопје во соработка со Меѓуопштинскиот центар за социјална работа Скопје, на 01 Јуни...
2011-06-12
ЦКА-ПХВ програмата и овој Мај заокружи уште еден неверојатно успешен циклус. Овој пат со две програми: првата имплементирана на национално ниво по сите ООЦК, и...
2011-06-12
Во периодот од 18 - 23 мај во основното училиште Мирче Ацев се оддржаа четири дисеминациски обуки прилагодени за учениците од прво одделение. Вкупно 96...
2011-05-12
Одбележување на 08 Мај Светски ден на Црвениот крст и Црвената полумесечина По повод Годината на волонтеризмот, во рамки на кампањата „Пронајди го волонтерот во...
2011-05-04
Проект за психосоцијална поддршка на деца со вродени срцево садови аномалии Црвениот крст на град Скопје во рамките на програмата за здравствено превентивна заштита, започна...
2011-04-10
На 10.04.2011 година на Водно се одржаа првите теоретски предавања и практични вежби од летениот курс за спасување на планина. Планинарите имаа можност да проследат...
2011-04-10
Црвениот крст на град Скопје оваа година, 07ми Април – Денот на здравјето го одбележа со започнување на два проекти од областа на здравствената дејност....
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.