Пребарувај по датум:
2011-05-12

ПРОНАЈДИ ГО ВОЛОНТЕРОТ ВО СЕБЕ

Одбележување на 08 Мај Светски ден на Црвениот крст и Црвената полумесечина

По повод Годината на волонтеризмот, во рамки на кампањата „Пронајди го волонтерот во себе„ Црвениот крст на град Скопје и општинските организации на територија на град Скопје ќе организираат голем број на активности до крајот на годината.
Кампањата во Скопје официјално започна во 12:00 часот на 8-ми Мај Светски ден на Црвен крст и Црвена полумесечина, на ул. Македонија пред спомен куќата на Мајка Тереза.
На истата 130 волонтери поделени во 5 групи со чадори во раката симболично маршираа по улиците во центарот на градот и сите во 12:00 часот се споија пред спомен куќата на Мајка Тереза, каде и свечено беше означен почетокот на кампањата.
Во рамки на програма, поводот за случувањето и некои основни информации за годината на волонтеризмот беа пренесени во официјалното обраќање на водителката на манифестацијата.
Како поддржувачи на активноста се приклучија и младите ѕвезди од македонскиот ИДОЛ, кои со своето присуство го збогатија настанот, а секој од нив поединечно упати честитки кон волонтерите за нивната ангажираност како и поддршка кон активностите на Црвениот крст.
На манифестацијата имаше и музички блок во организација на Бекстејџ, со присуство и изведба на музички нумери од нивните албуми.
Покрај тоа пантомима групата составена од волонтерите на Црвениот крст имаше интересен и несекојдневен настап со музичка кореографија.
Во текот на целиот настан дистрибуирани беа флаери преку кои граѓаните може да добијат повеќе информации за кампањата и за можностите да се станат дел од големото семејство на волонтери во Црвениот крст.

Како завршен дел од настанот, сите волонтери ги пуштија да полетаат балоните, симболична порака за ширење на волонтеризмот и пораката на кампањата – Пронајди го волонтерот во себе.
Настанот медиумски беше поддржан од А1 ТВ, Алфа ТВ, 24 часа , ТРТ кои направија прилози од случувањето и вклучија изјави од волонтерите.
Водител на програмата беше Анкица Стојановска

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.