Пребарувај по датум:
2011-07-16

Пронајди го волонтерот во себе 2011 ГОДИНА НА ВОЛОНТЕРИЗАМ

Во рамките на кампањата за промовирање на волонтеризмот 2011 ГОДИНА НА ВОЛОНТЕРИЗАМ

Црвен крст на град Скопје продолжува со активности во насока на остварување на поставените цели.
Преку воспоставената соработка со нашите партнери ПРОМЕС И НАШЕ ТАКСИ и преку нивните такси возила ќе ја пренесеме клучната порака од кампањата преку нејзино видно поставување на таблите кои се поставени на возилата.
Транспаретното поставување на знакот на Црвениот крст, како и клучната порака која сакаме да ја пренесеме ќе имаме можност да ја пренесеме до голем број граѓани и тоа и оние кои го користат, но и оние кои не го користат такси превозот, граните ќе имаат можност транспрентно да го видат нашето мото поврзано со годината на волонтеризмот и местото на волонтерот во Црвениот крст.

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.