Пребарувај по датум:
2011-09-20

Европска недела на мобилност

Градот Скопје прв пат оваа година ја одбележува европската неделата на мобилност.

Целта на целата манифестација е создавање на услови и промовирање

на алтернативни начини на превоз и намалување на користење на моторни возила, особено во централно градско подрачје.

Планирана е програма која ќе трае цела недела, од 16 до 22 септември. Црвен крст на град Скопје како долгогодишен партнер на градот Скопје се вклучи во обезбедување на дел од настаните.
Наши волонтери ја обезбедуваа велосипедската тура во Аерoдром и Карпош, натпреварот за деца во велесипедизам, пешачка тура до Матка, подршка на лица со тешкотии во движење во прошетка од Плоштадот до Градскиот парк.
На плоштадот Македонија беше поставен пункт за мерење на крвен притисок и шеќер во крвта и се делеа здравствено превентивни материјали, совети за здрав живот и потреба од движење и рекреација .
Исто така Црвен крст на град Скопје се вклучи и во обезбедувањето на турнирите во одбојка на градска плажа, велосипедските трки, турнирите во мал фудбал, турнирите во кошарка, обезбедување на пешачката тура до Милениумски крст, обезбедувањето на манифестацијата Бели ноќи пред Мајка Тереза.
Исто така беше обезбедено дежурство на спасителната станица на Матка, Водно како и на жичницата.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.