Пребарувај по датум:
2011-07-16

Заштита на населението од топлотни бранови

Црвен крст на град Скопје во соработка со Црвениот крст на Р.Македонија, а со финансиска подршка

од Министерството за здравство и Институтот за јавно здравје- Скопје ги реализираат следите активности за заштита на населението од топлотни бранови.

• Отворена е бесплатна СОС телефонска линија – 02 32 21 902. за топлотни бранови која ќе биде фунционална во периодот до 15 септември, со цел да обезбеди совети за граѓаните поврзани со заштита од топлото време и топлотните бранови. Телефонската линија функционира во просториите на Црвен крст на Град Скопје од 10 до 18 часот.
• Испечатени се и се дистрибуираат четири вида на едукативен материјал со совети за зачувување на здравјето од топлотните бранови на македонски и албански јазики и тоа флаери за општа популација, матични лекари, раководители на здравствени, социјални институции и работници
• Мобилните тимови на Црвен крст на Град Скопје, со финансиска подршка на Град Скопје, како и изминативе неколку години се на терен и нудат помош на населението во вид на мерење на крвен притисок на сите граѓани кои имаат потреба, делење на едукативен материјал и шишиња со вода на најфреквентните места низ градот. Со поддршка на Град Скопје се подготвени и флаери за заштита од пожари на Водно и Матка.
• Соработка на ова поле остваруваме и со аптеките на ЗАМ (15 аптеки на територија на град Скопје) каде што ќе може да се мери шеќер и крвен притисок за време на акцијата за заштита од топлотниот бран Јули-Септември. Во аптеките ќе бидат дистрибуирани и флаерите со совети за граѓаите за заштита од топлотниот бран.
• Едукативни предавања на тема Превенција од кардиоваскуларни заболувања како последица од високите температури се реализраат од страна на д-р Жан Митрев и неговиот тим од Специјалнта болница Филип Втори во општинските организации на Црвен крст Куманово, Крива Паланка, Кочани и Виница.
За да ја симнете деталната листа на аптеките на ЗАМ кликнете Download.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.