Пребарувај по датум:
2011-09-08

За посреќно детство

Црвениот крст на град Скопје и општинските организации на Црвен крст на територија на град Скопје (ООЦК Кисела Вода, ООЦК Карпош, ООЦК Центар, ООЦК Гази баба) традиционално ја организираат активноста За посреќно детство.

Целта на истата е преку продажба на вредносни бонови да се соберат парични средства наменети за помош и поддршка на одредена целна група деца.
Активностите се во насока на промоција на хуманоста и овозможување на одредени потреби на ранливи категории деца.
Оваа година целна група ни беа децата кои го посетуваат дневниот центар за деца од улица во Шуто Оризари, и за дел од нив овозможивме летување во х. Солферино во Струга.
За реализација на планираната цел оваа година поддршка добивме од ЈСП Скопје кои ја стопанисуваат жичарницата на Водно. ЈСП, како поддршка на активноста донираше дел од средствата од продадените билети и на овој начин директно ќе се вклучи како помагател во остварување на нашата заедничка цел.
Носители на активноста беа волонтерите на ЦК кои ги продаваа вредносните бонови на посетителите на жичарнивата во текот на еден викенд.
Во кампањата се вклучија и нашите традиционални партнери и поддржувачи на активности -месарниците ПРОМЕС, во кои беа поставени касички за донација.
Со свој личен придонес се вклучи и Американскиот амбасадор во РМ г. Филип Рикер кој по повод свеченоста за одбележување на 04 Јули, донираше финансиски средства.
И со ова активност, во името на хуманоста, ја продолжуваме нашата иницијатива за помош и поддршка на ранливите категории секогаш кога е потребно.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.