Пребарувај по датум:
2011-10-05

Курс по прва помош за спасителите на планина

На 1 и 2 октомври 2011 година, на Водно се одржа курс за прва помош за спасителите на планина. Курсот го следеа 14 спасители на планина.

Тие за двата дена имаа можност теоретски и практично да ги проследат следните теми: специфичности и организација на спасување на планина; преглед на повреден; евакуација и транспорт на повреден; повреда на меки ткива; преврски на рани; повреда на глава и врат; повреди на граден кош и стомак; повреди на мускулно-скелетниот систем; имобилизација; реанимација и шок; повреда на рбетен столб; термални повреди, убот од пчела, змија и диво животно и симулација на сценарио во реални услови.
Сите теми, слушателите ги следеа теоретски, а по секое предавање имаа практични вежби.
За практичните вежби слушателите беа поделени по двајца ( како на дежурство) и практично ги реализираа горе наведените теми.
Предавач на курсот беше Д-р. Јован Крстески. Првиот ден својот допринос даде и Д-р. Емилија Чутановска, а вториот ден Д-р. Реџеп Љусјани.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.