Пребарувај по датум:
2015-10-28

Реализирана втора Чи конг работилница во Струга со лица во трето доба

Од 18-21.10.2015 година во хотелот „Солферино“ во Струга реализирана е втора Чи конг работилница со учесници во трето доба.

Работилницата беше одржана со цел да се одбележи втората година на имплеменитирање на Чи конг вежбите во дневните центри за стари лица, при Црвен крст на град Скопје. На работилницата беа присутни 25 корисници, 4 стручни соработници, 1 инструктор по Чи конг вежби и 1 волонтери се презентираше целокупниот процес на прогрес во вежбањето на корисниците, односно дека севкупно активно и редовно вежбаат 64 корисници. Изработен беше и видео-туторијален материјал, којшто ќе се дистрибуира до сите заинтересирани корисници, а со него сите корисници ќе имаат можност да ги научат и усовршат вежбите и во нивниот дом. На тој начин,  лицата во трето доба ќе можат постојано да се грижат за нивната физичка кондиција и да го подобруваат нивното здравје. 

Оваа активност се реализираше во рамките на проектот „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови“, при Црвен крст на град Скопје.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.