Пребарувај по датум:
2015-10-19

ТРАДИЦИОНАЛНА ВЕЖБА СО ФРАНЦУСКА АМБАСАДА

Црвениот крст на град Скопје заедно со Амбасадата на Република Франција во РМ традиционално, по 5-ти пат одржуваат заедничка вежба со цел дејстување  и  координација на двата субјекта.

Согласно однапред подготвеното сценарио, вежбата имаше за цел лоцирање и укажување на Прва помош на француски граѓани, кои ја напуштиле територијата на Грција и се упатиле кон Македонија, а нивните партнери Црвен крст на град Скопје организираа прифатен камп сместен во дворот на Француска амбасада.

Покрај учеството на волонтерите на Тимот за одговор при катастрофи и француските преставници на вежбата зедоа учество и волотерите од Клубот на млади кои симулират повредени и испаничени граѓани.

Сите повредени беа згрижени во импровизираниот тријажен центар на Црвениот крст, а потешките случаеви беа транспортирани до Ургентен центар.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.