Пребарувај по датум:
2015-07-13

Промовиран првиот фестивалски краткометражен анимиран филм на Црвен крст на Град Скопје„10 REASONS WHY I VOLUNTEER IN THE RED CROSS“

На 10.07.2015г. во Клубот ГЕМ(Менада) се промовираше првиот фестивалски краткометражен анимиран филм на Црвен крст на град Скопје изработен од страна на тројца волонтери од програмата Грижа за стари лица на Црвен крст на град Скопје.

Овие тројца волонтери: Симона Неделковска, Един Халим и Никола Блажевски, под менторство на стручниот соработник Катерина Јанковска во 2014 година учествуваа на работилница за изработка на анимирани филмови на интернационално училиште во Врање, Србија каде учество покрај Македонија земаа и Израел, Америка, Србија и Бугарија. Младите тука научија како да изработат анимиран филм дикретно од светски познати анимтори кои работат за Дизни анимации и претставници на организацијата на Светски аниматори.

Стекнатите вештините волотнерите на ЦКГС ги искористија за изработка на анимиран филм кој ќе помогне во иднина да ја промовира организацијата и на тој начин да се привлекуваат нови волонтери. На прмоцијата присуствуваа повеќе од 60 посетители кои дадоа поддршка на настанот.

Со овој филм Црвен крст на град Скопје ќе учествува на Интернационален фестивал на анимирани филмови.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.