Пребарувај по датум:
2015-06-21

СВЕТСКИ ДЕН НА БЕГАЛЦИТЕ 20 ЈУНИ

По повод одбележувањето на Светскиот ден на бегалците 20 Јуни, Високиот Комесаријат за бегалци при Обединетите Нации (ОН) – Канцеларија во Скопје (УНХЦР) и Црвен крст на град Скопје во соработка со ООЦК Велес и ООЦК Ѓевгелија на ден 19.06.2015.

Петок, во период од 11:00 – 13:00 часот на главниот плоштад во Гевгелија и пред платото на Драмскиот театар во Велес, одржаа јавен настан во кој активно учество зедоа 19 младинци од заедницата на бегалците во Р. Македонија и 60 волонтери од клубовите на млади од двете општински организации кои преку изведба на Флеш Моб на песната “They don’t care about us” од Мајкл Џексон пренесоа порака до пошироката јавност за промоција на хуманоста на сите граѓани кон мигрантите и азилантите кои транзитираат во нашата земја и кои доаѓаат од земјите од блискиот Исток. Оваа година Светскиот ден на бегалците се одбележа под мотото “ И ЈАС СУМ ЧОВЕК” / “I’M HUMAN BEING”.

Неколку дена пред настанот во Едукативниот центар во Шуто Оризари беше реализирана работилница за изработка на пораки спакувани со бонбончиња од страна на младите од заедницата на бегалците.

На настанот од страна на волонтерите беа дистрибуирани флаери и балони со мотото и пораки поврзани со еднаквоста помеѓу сите луѓе со ставање акцент на мигрантите од Сирија.

На двата настани присуствуваше Шефот на канцеларијата на Високиот Комесаријат за бегалци со седиште во Скопје, Секретарот на Црвен крст на град Скопје со дел од стручната служба, претставници од неколку амбасади во Р. Македонија, претставници од ОН агенциите, Секретарите на ООЦК Велес и ООЦК Гевгелија, Претседателот на ООЦК Гевгелија како и градоначалниците на Велес и Гевгелија кои имаа свое излагање пред медиумите во врска со значењето на овој ден и апел до државните власти за полесно справување со оваа проблематика.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.