Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2012-07-30
Вкупно 240 крвни единици беа собрани на 26 јули на традиционалната крводарителска акција која Црвениот крст на град Скопје ја организира по повод катастрофалниот земјотрес кој...
2012-07-24
Во двете простории на Дневниот центар за стари лица, во ДХО Даре Џамбаз и ООЦК Чаир, беше оддржана дисеминациска обука на 10ти и 13ти овој...
2012-07-17
Во рамките на активностите на Дневниот Центри за стари лица во текот на минатата недела во двете простории на центарот, на 5 и 6 јули, беа...
2012-07-14
6 автобуси на ЈСП се избрендирани со знакот на Црвениот крст на град Скопје. Автобусите цирклулират низ главниот град, преку Партизанска, до Државна болница, до...
2012-07-14
За прв пат ова година Младите од клубот на млади на Шуто Оризари дистрибуираа вода во својата заедница, во Шуто Оризари. Нивните сожители беа пријатно...
2012-07-12
Црвен крст на град Скопје во соработка со Француска Амбасада реализира проект преку кој се испечати прирачник по ПП за возачи на ромски јазик. Во...
2012-06-18
Бездомиците кои го посетуваат пунктот за бездомници на ЦК во Момин поток, минатиот петок добија донација во храна од страна на Меѓународните училишта НОВА. Станува...
2012-06-13
Црвен крст на град Скопје, по четврти пат организираше градски натпревар по Прва помош на категорија подмладок за најуспешните три екипи, од секоја општинска организација на...
2012-06-13
ТОК ( тимот за одговор при катастрофи) на 09.06.2012 година во Центарот Даре Бомбол на Водно имаше вежба со цел да се провери опремата и...
2012-06-13
Во недела на 10ти јуни, свечено беа отворени двете простории на ДНЕВНИОТ ЦЕНТАР ЗА СТАР ЛИЦА во ДХО: Даре Џамбаз и ООЦК Чаир, кој ќе функционира...
2012-06-13
Црвен крст на град Скопје и оваа година во текот на вчерашниот ден (12 јуни) ги активираше членовите на ТОК ( Тимот за одговор при...
2012-06-13
На 04 Јуни, се дружевме и забавуваме со дечињата без родителска грижа сместени во згрижувачки семејства. Овој настан го реализираа Црвениот крст на град Скопје...
2012-06-03
Од последната недела на месец април 2012, Центарот за поддршка преку активностите на Едукативниот центар започна со едукативна работа со деца од предучилишна возраст кои живеат...
2012-05-28
52 младинци, 6 дисеминатори, еден гостин од Шри Ланка, двајца претсавиници на Нашето национално друштво беа дел од втората ЦКА-ПХВ финална работилница. Истата се оддржуваше...
2012-05-28
На 27 Мај, по повод одбележувањето на Денот на волонтерството во Алфа банка, реализирана беше дистрибуција на хуманитарна помош прехрамбени пакети. На територија на град Скопје...
2012-05-24
Во просториите на дневниот центар за лица со церебрална парализа Капиштец, волонтерите од клубот на млади реализираа работилница за уредување на просторот во центарот. Во...
2012-05-17
По повод меѓународниот де на семејството 15 Мај Црвениот крст на град Скопје(ЦКГС), во соработка со Минстерството за Труд и Социјална Политика(МТСП), го посети многу...
2012-05-08
52 младинци, 6 дисеминатори, 4 гости од Измир и двајца претставници од ПХВ проектот од Шри Ланка беа дел од првата ЦКА-ПХВ финална работилница. Истата...
2012-05-07
Одбележан Светскиот ден на Црвен крст и Црвена полумесечина. На 8 мај, со почеток во 12:00 часот, на кејот на р. Вардар Црвениот крст на...
2012-04-18
Согласно планот за активности од проектот за социјализација на деца и млади со посебни потреби (поддржан од Комерцијална банка) , клубот на млади, во изминатиов...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.