Пребарувај по датум:
2012-05-28

Хумана иницијатива на Алфа банка

На 27 Мај, по повод одбележувањето на Денот на волонтерството во Алфа банка, реализирана беше дистрибуција на хуманитарна помош прехрамбени пакети.

На територија на град Скопје опфатени беа 135 семејства кои се нашле во социјален ризик. Помошта, преку ООЦК на територија на град Скопје, дел од семејствата ја подигнаа од ДХО Даре Џамбаз. Останатете, со претставници од Црвен крст и Алфа банка беа посетени во нивните домови.
На дистрибуцијата во ДХО Даре Џамбаз присутни беа вработените во Алфа банка, Генералниот директот на банката и Генералниот секретар на Црвен крст на РМ. За лицата од банката одржана беше куса дисеминациска сесија преку која се запознаа со историјатот на Црвениот крст, мисијата и визијата на организацијата како и полињата на дејствување.
Со оваа заедничка активност, компанијата ја истакнува својата општествена одговорност и делува во заедницата со социјални програми со цел подобрување на животот на ранливото население.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.