Пребарувај по датум:
2012-07-14

Дистрибуција на вода

За прв пат ова година Младите од клубот на млади на Шуто Оризари дистрибуираа вода во својата заедница, во Шуто Оризари.

Нивните сожители беа пријатно изненадени од самата акција но и од вклученоста на младите во ваков тип на активноста.
Црвен крст на град Скопје во соработка со градот Скопје а по препораките на Министерсво за здравство е присутен на терен со своите мобилни тимови со цел помош и поддршка на населението.
На граѓаните им се делат шишиња вода, едукативни фалери со совети како да се заштитаат од топлото време и топлотните бранови и по потреба им се мери крвниот притисок.
Мобилните тимови беа и се присутни низ најфрекфентните места низ градот, особено на главните улици каде циркулираат автобусите и има автобуски постојки на кои граѓаните го чекаат содветниот превоз. Тимовите се излезени на терен веќе во 11:00 часот. На дневна основа се дистрибуират од 700-1000 шишиња, пакувања од 0,5 литри.
Во целата активност се вклучени 50 волонтери на Црвен крст на град Скопје, членови на ТОК (тим за одговор при катастрофи).
Бесплатната СОС линија 3221- 902 за топлотните бранови непречено функционира секој работен ден од 10:00 до 17:00 часот

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.