Пребарувај по датум:
2012-07-14

6 автобуси со знак на Црвен крст

6 автобуси на ЈСП се избрендирани со знакот на Црвениот крст на град Скопје.

Автобусите цирклулират низ главниот град, преку Партизанска,

до Државна болница, до Козле и Радишани, Волково, Автокоманда и Чаир.
Голем број на нашите сограѓани ќе имат можност да ја видат рекламата на Црвениот крст преку која се истакнува важноста и значењето на Првата помош и Кампањата сите сме нивни деца-посебна програма за старите лица.
Ова претставува уште еден од начините на кој Црвениот крст на град Скопје ги промовира своите активности и на тој начин се обидува да ја поттикне свеста на граѓаните за одредени целни групи.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.